TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Crann, Edward

Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Police Constable
Eenheid:
Liverpool Police Force, British Police Forces, Home Office, British Government
Toegekend op:
30 mei 1941
Aanbeveling:
Edward Crann had dienst toen gebouwen in de buurt door diverse bommen in brand vlogen. Na vertoon van onvermoeibare moed en het redden van de levens van 4 mannen zou hij hebben gezegd: “Het stelde niets voor. Bommen zijn mij niet vreemd want nadat ik in de laatste oorlog bij Ieperen gewond raakte werd ik door een bom uit mijn hospitaalbed geblazen.” Voordat hij de George Medal ontving, was Crann onderscheiden met de Police Medal voor 20 jaar trouwe dienst.”
Tijdens een luchtaanval bluste Constable Crann branden in een warenhuis en een kantoorgebouw en hielp de reserve brandweer bij een andere brand toen een HE bom in het gebouw insloeg.
Hierdoor stortte het hele gebouw in en het werd een loeiende vuurzee. De konstabel, zeer verward door de explosie zocht en vond twee gewonde en bewusteloze brandweerlieden. Met hulp droeg de konstabel ze naar een dichtbij zijnde schuilkelder. Hoewel er groot gevaar dreigde door brandend hout en instortende muren, ging Crann terug en begon onmiddellijk een man te bevrijden die bedolven was. Zonder enig gereedschap ruimde hij het puin met zijn blote handen en na enige tijd kon hij de man eruit halen en in veiligheid brengen.
De konstabel ging toen weer terug naar het brandene gebouw en redde een gewonde en bewusteloze brandweerman. Met zijn onzelfzuchtige en moedige pogingen gedaan onder de slechts mogelijke omstandigheden was de konstabel primair verantwoordelijk voor de redding van vier man die anders zouden zijn omgekomen.
George Medal
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Voor 20 jaar dienst
Queen's Police Medal (QPM)

Bronnen

Foto