TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Claydon, Harold Frederick

Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Police Sergeant
Eenheid:
Liverpool Police Force, British Police Forces, Home Office, British Government
Toegekend op:
3 juni 1941
Aanbeveling:
Op 13 maart 1941 viel een parachutemijn op huurwoningen aan de Adlingtonstraat. Sergeant Claydon was erbij en organiseerde de zoek- en reddingsactie en het graven van een tunnel.
Huizen werden door bommen vernield en diverse mensen raakten opgesloten. Sergeant Claydon groef een 6 meter lange tunnel door het puin en redde 2 vrouwen. Hij stutte toe de tunnel met hout en puin en na inspannende pogingen slaagde hij erin en andere vrouw te bevrijden die onder het puin begraven lag. De sergeant, was bedwelmd door het werken in een ruimte met gas en moest rusten. Hij herstelde en hoewel hij gewaarschuwd was voor het gevaar van gas, keerde hij naar de tunnel terug en zette zijn reddingswerk voort. Een groot stuk hout blokkeerde de doorgang. Claydon haalde een zaag, kroop de tunnel weer in en liggend op zijn buik zaagde hij het blok hout door en slaagde erin 2 gewonden te redden. Door nog meer puin weg te halen redde hij een kind en een man en maakte een ruimte vrij zodat anderen degenen konden redden die achter waren gebleven. Claydon toonde uitzonderlijke moed in uiterst gevaarlijke omstandigheden en door zijn inspanningen werden 10 mensen gered.
George Medal

Bronnen

Foto