TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Sherwood, John Seymour

Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flight Lieutenant (Kapitein-vlieger)
Eenheid:
No. 144 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
7 maart 1941
Wegens dapperheid en plichtsbesef bij het uitvoeren van operaties in de lucht.
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Squadron Leader (Majoor-Vlieger)
Eenheid:
No. 97 (Straits Settlements) Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
23 januari 1942
Aanbeveling:
In december 1941 namen Squadron Leader Sherwood en Flight Lieutenant Mackid als leiders van formaties vliegtuigen deel aan een aanval bij daglicht op de slagkruisers Gneisenau en Scharnhorst in Brest. De formaties stuitten op uitzonderlijk zwaar en nauwkeurig afweervuur en tegenstand van vijandelijke jagers maar hoewel het vliegtuig van Squadron Leader Sherwood herhaalde malen door granaatvuur werd geraakt, hield hij deskundig zijn formatie bij elkaar en tenslotte werd er een nauwkeurig run over het doel gemaakt. F/Lt Mackid leverde bewonderenswaardige steun aan Sq/Ldr Sgerwood en deed vastberaden een geslaagde aanval. Gedurende de hele operatie, die een hoog niveau van vaardigheid en moed vereiste, speelden beide officieren een opvallende rol en droegen aanzienlijk bij aan de behaalde successen.

Tweede DFC als gesp ontvangen.
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Squadron Leader (Majoor-Vlieger)
Eenheid:
No. 97 (Straits Settlements) Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
30 juni 1942
Distinguished Service Order (DSO)
Aanbeveling:
Op 17 april 1942 was Squadron Leader Sherwood de leider van een van 2 formaties Lancaster bommenwerpers die uitgestuurd waren om bij daglicht een aanval van geringe hoogte te doen op de fabriek van dieselmotoren bij Augsburg. Hij leidde de formatie op zeer geringe hoogte over 950 kilometer vijandelijk gebied. Bij het naderen van het doel stuitten ze op zwaar en nauwkeurig afweervuur. Niettemin zette Sq Ldr Sherwood met vertoon van durf en kalmte de aanval door en plaatste van zeer geringe hoogte treffers op de fabriek met zijn bommen. Zijn toestel werd toen door afweervuur in brand geschoten. Hij bleef echter zijn sectie leiden, weg van het doel tot zijn vliegtuig onbestuurbaar werd.
Met zijn grote plichtsbesef droeg Sq Ldr Sherwood veel bij aan het succes van de operatie en bleef de gedurfde leider tot hij zijn vliegtuig niet langer in de lucht kon houden. Zijn opvallende dapperheid bij deze gelegenheid vormde de bekroning van een lange en opmerkelijke loopbaan in dienst van zijn land.

Bronnen

Foto