TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Robertson, Douglas Raymond

Geboortedatum:
1921 (Westminster/British Columbia, Canada)
Overlijdensdatum:
10 mei 1945
Begraven op:
Oorlogsgraven van het Gemenebest Oslo
Vak: 1. Rij: E. Graf: 1-8.
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Flight Lieutenant (Waarnemend Kapitein-Vlieger)
Eenheid:
No. 190 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
21 november 1944
Aanbeveling:
Flight Lieutenant Robertson heeft zich bewezen als een opmerkelijk piloot en gezagvoerder. Hij heeft een fraaie staat van geslaagde operaties. Hij toonde zijn superieure vliegkunst bij een gelegenheid in september 1944 toen hij de gezagvoeder was van een vliegtuig dat voorraden moest afwerpen naar luchtlandingstroepen in Nederland. Boven het afwerpgebied werd het toestel zwaar beschadigd door luchtafweer en maakte onmiddellijk een steile duik waaruit F/Lt Robertson het met grote moeilijkheden uit kon halen. Hij vloog toen uit de gevarenzone weg om zijn bemanning in staat te stellen het toestel per parachute te verlaten. Omdat de radiotelegrafist vanwege zijn letsel niet kon springen bleef de hele bemanning aan boord van het vliegtuig dat steeds moeilijker in de lucht te houden werd. F/Lt Robertson slaagde er uiteindelijk in, een zeer gevaarlijke noodlanding op een Belgisch vliegveld te maken. Gedurende de hele, gevaarlijke operatie toonde hij grote vaardigheid, moed en kracht die de hoogste lof waardig zijn.
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flying Officer (1e Luitenant-Vlieger)
Eenheid:
No. 190 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
19 oktober 1945
Aanbeveling:
Deze officier heeft 19 bijzondere missies boven bezet gebied gevlogen. Dat zijn bemanning een hoog percentage successen heeft behaald is grotendeels te danken aan de door hem getoonde deskundigheid en vastberadenheid, vaak onder moeilijke omstandigheden. Hij heeft altijd een prijzenswaardig voorbeeld gesteld aan zijn bemanning en aan de rest van het squadron.

Met Zilveren Ster
Croix de Guerre (1939-1945)

Bronnen

Foto