Bratland, Sverre

Geboortedatum:
2 juni 1917 (Utskarpen/Nordland, Noorwegen)
Overlijdensdatum:
29 april 2002 (Noorwegen)
Nationaliteit:
Noorse

Biografie

Sverre Bratland nam deel aan de oorlog in Noord-Noorwegen in 1940 en diende in het Britse leger tijdens de bevrijding van West-Europa. Battalion Manager van de Brigade van South Norway 1961-64. Kolonel 1966 en stafchef van de Opperbevelhebber van Noord-Noorwegen. Generaal-majoor 1972 en hoofd van de 6e divisie, plaatsvervangend stafchef bij het Noordelijk Commando van de NAVO, 1974, Landcommandant van het Land in Zuid-Noorwegen 1977-82.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Second-Lieutenant (2e Luitenant)
Eenheid:
4th Battalion (King's Shropshire Light Infantry), 159th Infantry Brigade, 11th Armoured Division, British Army
Uitgereikt voor:
Operatie Market Garden
Samenvatting:
Aanbeveling:
In de morgen van 22 september 1944 was deze officier aangewezen om de opmars van het bataljon uit het bruggenhoofd aan het kanaal van Bois-le-Duc naar de stad Asten te leiden. Het bruggenhoofd was maar 50 meter diep en de uitgang langs de hoofdweg lag onder zwaar vuur van kleine wapens en mortieren en werd door een vastberaden vijand verdedigd. Bovendien ging het peloton van 2nd Lt Bratlands de strijd in met een groot aantal versterkingen zonder enige gevechtservaring. Lt Bratland nam daarom persoonlijk de leiding ove de voorste sectie. hij kwam vrijwel direct onder zwaar vuur van een mitrailleurpost ongeveer 15 meter verderop waardoor de voortgang van het peloton tijdelijk werd opgehouden. 2nd Lt. Bratland kroop onmiddellijk, met minachting voor eigen veiligheid onder het zware vuur naar voren, slingerde twee handganaten in de stelling, bestormde toen zelf de stelling en schakelde hem met zijn Sten uit waarbij hij zes man in de stelling doodde of verwondde. Door zijn dappere actie kwam het peloton weer in beweging en de opmars werd voortgezet.
Gedurende deze actie toonde deze officiers krachtige leiding en persoonlijke moed op het hoogste niveau. Hij was voortdurend bij de voorste sectie, zijn mannen aanmoedigend en het lijdt geen twijfel dat de geslaagde aanval op en de verovering van Asten grotendeels te danken was aan het voorbeeld dat deze officier stelde en het consequent uitstekende werk van zijn peloton.
Men moet bedenken dat 2nd Lt Bratland een Noorse officier is en daarom een taalprobleem had bij het omgaan met troepen van het bataljon. Dat maakt zijn actie des te opmerkelijker.
Opgesteld 6 oktober 1944
Military Cross (MC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Bijzonderheden:
Met eikenblad.
St Olavsmedaljen
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
1980
Chevalier de l' Ordre National de la Legion d'Honneur

Bronnen