Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Cornes, Eric Kenyon

Geboortedatum:
29 augustus 1911
Overlijdensdatum:
maart 1982
Dienstnummer:
256179
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Bevorderingen:
19 december 1942: 2nd Lieutenant
4 september 1947: Lieutenant (from emergency commission)
22 januri 1948: Captain (TA)
23 februari 1949: commission resigned

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
61st Heavy Regiment R.A., Headquarters, Eighth Army, 15th Army Group, Allied Force Headquarters (AFHQ), Allied Forces
Toegekend op:
18 oktober 1945
Aanbeveling:
Op 12 april kreeg de 7.2Ē How Batterij waartoe Lieutenant Cornes behoorde opdracht een stelling in te richten binnen 1.500 meter van de vijand. Deze officier ging met zijn verkenners vooruit om de positie te bepalen. Er moest veel werk worden verzet met het bouwen van opstellingen in vochtige grond en het vijandelijke granaatvuur was hardnekkig. Er was weinig tijd maar door grote persoonlijke activiteit en ijver kreeg lt Cornes het werk voor elkaar en zijn scherpte en zijn onverschilligheid deden alle rangen snel werken en het granaatvuur negeren.
Tegen het einde werden twee mannen geraakt en een vrachtwagen beschadigd. Lt Cornes hielp direct bij het afvoeren van de gewonden en bluste zelf de vrachtwagen die in brand was gevlogen.
De commandopost kreeg toen een voltreffer. Lt Cornes ging er direct heen, bluste het vuur en zette een nieuwe CP op.
Die nacht, toen het geschut aankwam werden de kabels van de intercom door granaatvuur vernield. Lt Cornes was er het eerst bij, hij gaf bevelen door aan de schutters en zorgde ervoor dat de kabels werden gerepareerd.
Later diezelfde nacht moest de batterij een drie uur durend HF schema afwerken en tegelijkertijd werden er per kanon 200 granaten geleverd. Toen dit pas voor de helft klaar was begon de vijand het gebied met zware wapens te bestoken; de vrachtwagens die de munitie aanvoerden hadden last van de vele kraters en de situatie werd moeilijk. Lt Cornes liet zijn assistant op de commandpost achter en ging naar buiten, hij regelde het verkeer, ging bij het geschut langs om te zien of ze zich aan het schema hielden en door zijn opgewektheid en energiek voorbeeld hield hij iedereen bij de les zodat de batterij het schema met succes kon afwerken, dat de munitie volgens plan werd opgeslagen en de vrachtwagens gelost en zo snel mogelijk teruggestuurd.
Deze officier slaagt erin overal aanwezig te zijn waar gevaren of moeilijkheden dreigen.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto