Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Fenwick, Ian

Overlijdensdatum:
7 augustus 1944
Begraven op:
Oorlogsgraf van het Gemenebest Chambon-la-Forêt
Rij: D. Graf: 1.
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor)
Eenheid:
"D" Squadron, 1st SAS Regiment, Special Air Service (SAS), Combined Operations Headquarters, War Office, British Government
Toegekend op:
10 mei 1945
Uitgereikt voor:
Operatie Gain
Aanbeveling:
In de nacht van 16 op 17 juni 1944 werd hij met nog 6 anderen boven Frankrijk afgeworpen. Ze werkten te voet op ongeveer 48 tot 80 kilometer ten zuiden van Parijs in de opening tussen de Loire en de Seine en bliezen spoorlijnen op en in samenwerking met het Franse verzet liet de ploeg van Fenwick diverse treinen ontsporen. Dit gebeurde allemaal te dicht bij het speelterrein van de Gestapo in Parijs om nog langer getolereerd te kunnen worden en uiteindelijk stelde een dubbelagent de Gestapo in staat Fenwick's basis aan te vallen. De mannen op de basis slaagden erin uit te breken terwijl Ian Fenwick op dat moment op patrouille was. Op de terugweg ontving hij onduidelijke rapporten die waarschijnlijk aangaven dat het gros van zijn ploeg gevangen was genomen. Bij een poging hen te bevrijden reed hij onmiddellijk daarna, na een vijandelijke colonne met succes te hebben aangevallen, met zijn jeep in een hinderlaag en werd onmiddellijk gedood. Zo stierf een zeer dapper Engelsman.
Mentioned in Dispatches
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

8th Army clasp
Africa Star

Bronnen

Foto