TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Caton, Geoffrey

Overlijdensdatum:
10 juli 1943
Begraven op:
Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Syracuse
Vak: II. Rij: F. Graf: 13.
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Bombardier Geoffrey Caton (1455205) sneuvelde in actie op 10 juli 1943. Hij diende bij het 1st SAS Regiment, tijdelijk omgedoopt tot Special Raiding Squadron voor de invasie van Sicilië.Onder commando van Blair "Paddy" Mayne deed de SRS een overval op een grote Italiaanse batterij bij Capo Murro di Proco op de zuidoostkust van Sicilië die moest worden uitgeschakeld voordat de hoofdmacht van de Geallieerden aan land kwam.
Nadat ze op 1 juli om 03:30 aan land waren gekomen, gingen de SRS aanvallers op de klippen af en begonnen zich een weg naar de top te banen. Ze werden verrast door het schijnbare gebrek aan tegenstand. De meesten hadden een ruwe nacht verwacht. Toch lagen er geen mijnen op het strand, er waren geen plotselinge mitrailleursalvo's noch de oorverdovene explosies van granaten. Op de top van de klip aangekomen gingen de 7 mans ploegen op de batterij af, afgetekend tegen het maanlicht. Het Italiaanse garnizoen, ongeveer 700 man sterk, zat nog allemaal onder de grond en het alleen maar een kwestie van hen gebaren naar buiten te komen. De meesten waren te verdwaasd om veel weerstand te bieden, anderen waren gewoon te bang om hun neuzen te laten zien. Terwijl de aanvallers de gevangenen bijeen dreven, gingen de genisten aan het werk om de kannonnen onschadelijk te maken.
De hele nacht werd er zwaar gevochten waarbij de SRS commandoposten, bunkers en barakken aanviel. De aanvallen, vaak met de punt van de bajonet op de keel waren succesvol en de vijandelijke stellingen werden verwoest. Tegen het aanbreken van de dag op 11 juli konden de SRS mannen de omvang van de schade zien. Tegen het verlies van een dode, Bombardier Caton en 6 gewonden, hadden ze 6 zware kanonnen buiten gevecht gesteld, ongeveer 100 vijandelijke soldaten gedood. en nog eens 2 tot 300 man gevangen genomen. Het aantal gevangenen werd zo onbeheersbaar dat Paddy Mayne hen opdracht gaf naar een bruikbaar terrein te gaan, hij nam ze hun persoonlijke eigendommen af en zei hen te wachten op de hoofdmacht van de invasietroepen.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Foto