TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Cochrane, James Aikman "Peter"

Geboortedatum:
12 mei 1919 (Glasgow, Schotland)
Overlijdensdatum:
5 december 2015 (Edinburgh, Schotland)
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Second-Lieutenant (2e Luitenant)
Eenheid:
2nd Battalion, Queen's Own Cameron Highlanders, 11th Indian Infantry Brigade, 2nd South African Infantry Division, South African Army
Toegekend op:
31 januari 1940
Aanbeveling:
Op 22 oktober kregen hij en zijn mannen opdracht de sterkte van de vijand te testen in een aanval op een Italiaanse stelling bij Sidi Barrani. Ze vonden voertuigen in plaats van de verwachte vijandelijke fortificaties, vernietigden de voertuigen en reden met het laatste voertuig terug naar de basis. Hun tolk was een Lybische gevangene die Italiaans sprak. Zo gauw ze zich begonnen terug te trekken werden ze vanuit vijandelijke stellingen onder vuur genomen. De Lybiër die de wagen reed maakte in de eerste versnelling weinig vooruitgang waardoor ze gedwongen waren, de vrachtwagen in een wadi achter te laten. Cochran gaf zijn mannen bevel de wagen onder zwaar vuur van granaten en lichtspoormunitie onklaar te maken.
Military Cross (MC)
Aanbeveling:
Op 3 februari bij Keren kreeg 2nd Lieutenant Cochrane opdracht om met zijn peloton een heuvel genaamd Cameroon Ridge te bezetten. Tijdens de tocht naar de heuvel bleek die sterk bezet te zijn door een compagnie Italiaanse grenadiers en plaatselijke Eritrese troepen. Hoewel hij zich ervan bewust was dat de tegenstander veel sterker was dan hijzelf en dat nieuwe versterkingen naar voren werden gestuurd, besloot hij om de opmars voort te zetten om te voorkomen dat de vijand terreinwinst boekte en rekende systematisch met de tegenstand af tot hij het doel had veroverd. Tijdens de opmars viel 2nd Lt Cochrane zelf twee mitrailleurnesten aan en schakelde ze uit, hij doodde eigenhandig 13 vijanden en vernielde het wapen met granaten; hij behield het gewonnen terrein hoewel hij tegenaanvallen en zware bombardementen met berggeschut en mortieren kreeg te verwerken tot er versterking arriveerde die de top veroverde. Gedurende de hele operatie toonde 2nd Lt Cochrane moed, leiderschap en uithoudingsvermogen op het hoogste niveau.
Cochrane's eigen herinneringen:
De hoofdverdediging bestond uit 2 lichte mitrailleurs .. een ervan lag verscholen onder een uitsteeksel en het leek eenvoudig om er handgranaten in te gooien als je er tenminste boven kon komen. Ik krabbelde overeind en pakte een paar Mills bommen uit mijn ransel en gooide ze kwaad naar beneden. Helaas stak de rots uit waar mijn granaten ongevaarlijk van afketsten. Ik kon Corporal Watson van 14 platoon zien .. hij leidde zijn sectie naar de dekking van een paar doornstruiken … gaf hem een order volgens het boekje: vijand in zicht (een versterkte positie) .. Vuur! en raakte 8 van de 9 mannen die erin zaten. We moesten er toen snel uitklimmen om het 2de wapen uit te schakelen.

Bronnen