TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Heath, George

Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
No. 51 Commando, Combined Operations Headquarters, War Office, British Government
Toegekend op:
23 september 1943
Aanbeveling:
Voor Keren in Eritrea.
In de nacht van 4 op 5 maart 1941 kregen 3 officieren en 35 manschappen de moeilijke taak een zeer steil ravijn te beklimmen dat vanaf de heuvels bij Beit Gabru naar het zuiden loopt. Hun opdract luidde de vijandelijke stelling op de top te hinderen wanneer dat maar mogelijk was.
Om 22:30 stuitten ze op een vijandelijke post die overigens omringd was met prikkeldraad. Nadat ze door de omheining waren gekomen slaagden ze erin alle vijanden op die post te doden. Ze gingen direct verder en betrokken een positie op het hoge terrein en wachtten tot het licht werd, in de hoop dat ze dan konden zien wat hun beste mogelijkheid was. Toen het licht werd kwamen ze onder vuur van een Breda (Italiaanse mitrailleur), mortieren en geweervuur van korte afstand. Het was duidelijk dat een aanzienlijke vijandelijke troepenmacht probeerde hen te omsingelen. Op dat moment raakten twee mannen ernstig gewond. De officier realiseerde zich dat ze niet sterk genoeg waren om hun positie te behouden en gaf bevel voor de terugtocht. Hij, Sergeant Heath en een andere officier bleven achter om de terugtocht met hun Tommy guns te dekken. De afstand naar de rand van de rug waar troepen in dekking konden gaan was ongeveer 60 tot 70 meter. Nadat de anderen dit punt hadden bereikt begon de dekkingsploeg zelf aan de terugtocht. Nadat ze zich zo'n 30 meter hadden teruggetrokken stuitten ze op een van gewonde mannen eerder genoemd. Zijn benen leken verlamd te zijn.
Sgt Heath leverde weer dekkingsvuur terwijl de 2 officieren probeerden de man naar een dekking te slepen. Ze waren slechts een paar meter opgeschoten toen de officier die het commando over de ploeg had in zijn voet werd geraakt en tegelijkertijd werd de gewonde man door nog een kogel geraakt die hem doodde. Beide mannen kwamen toen de gewonde officier te hulp maar voordat ze in veiligheid waren werd de bevelvoerend officier opnieuw gewond waardoor hij viel en de andere officier werd in zijn voet geraakt. Sgt Heath kreeg een schampschot aan zijn arm waardoor hij geen letsel aan zijn heup kreeg. De laatste woorden van de bevelvoerend officier waren hem achter te laten en zelf zo snel weg te komen als ze konden. Sgt Heath gaf met zijn Tommy gun weer dekking. Toen blokkeerde zijn wapen en hij slaagde erin zonder incidenten de lage grond te bereiken en tegelijk hielp hij de in zijn voet geraakte officier terug te gaan. Sgt Heath was de enige Britse N.C.O. in het team. Het voorbeeldige gedrag van Sgt. Heath werd aan alle kanten opgemerkt.
Sinds die tijd heeft hij met onvermoeibare energie doorgewerkt ondanks het feit dat hij zich elke dag bij de dokter moest melden en hij heeft geweigerd als zieke te worden afgevoerd. Sindsdien is zijn commando door een andere officier overgenomen. Zowel op 15 als op 21 maart 1941 heeft zijn eenheid vijandelijke posities aangevallen en moest daarvoor optrekken over zeer moeilijk en open terrein. Bij beide gelegenheden heeft Sgt Heath met zijn kalmte, vastberadenheid en initiatief er veel aan bijgedragen dat deze posities door onze troepen werden veroverd.
Distinguished Conduct Medal (DCM)

Bronnen

Foto