TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Hartley, Robert

Geboortedatum:
1923 (Edinburgh, Schotland)
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flight Sergeant (Sergeant-vlieger)
Eenheid:
No. 9 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
24 oktober 1944
Aanbeveling:
Flight Sergeant Hartley voltooide een tour van 29 vluchten, voornamelijk naar de verste en zwaar verdedigde doelen in Duitsland waaronder Berlijn (5 maal), Stuttgart (3 maal), Schweinfurt (2 maal), Augsburg, Neurenberg en München. Bij 2 gelegenheden werd zijn toestel door een vijandelijke jager aangevallen. Bij de 2de gelegenheid, een vlucht naar Stuttgart op 20 februari deed de vijandelijke jager een duikaanval van links. Door F/Sgt Hartley's goede coördinatie van de manoeuvres van de piloot en zijn nauwkeurig vuur, werd het vijandelijke toestel gedwongen de aanval af te breken.
Na zijn eerste 5 operationele vluchten werd deze boordschutter van operaties afgehaald wegens een perforatie van zijn rechtertrommelvlies. Hoewel hij twee maanden aan de grond moest blijven, was hij daardoor niet ontmoedigd en hervatte gretig zijn tour om nog eens 24 vluchten in 3 maanden te maken.
Pas toen hij zijn tour had voltooid, kwam aan het licht dat hij al die vluchten moest hebben gemaakt terwijl hij voortdurend pijn leed, het gevolg van een perforatie van de dunne darm die was gehecht na het verwijderen van zijn blindedarm voor hij in dienst ging. Dat werd na zijn tour bevestigd door zijn opname in het hospitaal waar hij nu al 3 maanden ligt. F/Sgt praatte nooit over zijn lichamelijke handicap, zelfs niet toen hij bij de onderbreking van zijn tour in het hospitaal werd opgenomen – zijn enige gedachte was terugkeren op operaties.
Het niveau van hardnekkige moed dat vereist is om enkele van de langste vluchten te doorstaan die Bomber Command heeft moeten uitvoeren – hij maakte 6 vluchten van langer dan 8 uur – is onder dergelijke omstandigheden ongeëvenaard.
Wegens zijn hardnekkige vastberadenheid de vijand te bestrijden, ondanks zijn lichamelijke ongemak, voortdurende opgewektheid, onzelfzuchtigheid en plichtsbesef van het hoogste niveau, weerspiegelt zijn tour een soort heldendom waarvoor ik hem nadrukkelijk aanbeveel voor de Conspicuous Gallantry Medal.
Conspicuous Gallantry Medal (CGM)

Bronnen

Foto