Bunker, Richard Henry

Overlijdensdatum:
20 april 1945
Begraven op:
Brookwood Militaire Begraafplaats
Vak: 24. Rij: E. Graf: 1.
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Dicky Bunker kwam om het leven toen hij in een defecte Stirling opsteeg.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Pilot Officer (2e Luitenant-vlieger)
Toegekend op:
31 mei 1940
Samenvatting:
Gezamenlijke aanbeveling:
Als squadron commander heeft een van de bovengenoemde officieren grote betrouwbaarheid, een vooruitziende blik en plichtsbesef getoond bij de uitvoering van aanvallen over grote afstanden. Ondanks verliezen aan personeel en schade aan vliegtuigen is hij erin geslaagd een groot deel van zijn vliegtuigen operationeel te houden.
Een andere officier leidde in een periode van 5 dagen 3 bombardementen die resulteerden in een voltreffer op een vijandelijke kruiser in Bergen en schade aan het vliegveld van Stavanger.
Een 3de is commandant van een squadron dat binnen een paar weken 9 vijandelijke vliegtuigen neerschoot zonder verliezen voor de eenheid. Met zijn persoonlijke voorbeeld heeft deze officier een geest van enthousiasmme, bereidheid en bekwaamheid in zijn squadron gekweekt.
Toen hij een verkenningsvlucht maakte boven noord Denemarken, ontdekte een van deze officieren een grote concentratie vijandelijke vliegtuigen op Aaltaog. Drie dagen later bombardeerde hij dit vliegveld met succes in zeer slecht weer en onder sterke tegenstand vanaf de grond.
Een andere officier meldde de aanwezigheid van de Duitse vloot en voltooide een geslaagde verkenning hoewel zijn toestel zwaar beschadigd werd door luchtafweer. Een paar dagen later kwam hij boven Noorwegen in gevecht met 2 vijandelijke toestellen tot schade aan zijn brandstoftanks en geschutskoepel hem dwongen het gevecht af te breken. Hij kroop toen in de vleugel van zijn toestel en dichtte verscheidene gaten in de tanks waardoor het toestel de basis kon bereiken.
Een andere officier die ook op verkennng was, viel een vijandelijke duikboot aan. Hij plaatste een voltreffer met een bom van 250 pond. Hij is leider geweest van veel formaties die patrouilles vlogen.
Twee andere piloten die samen vliegen als resp piloot en navigator hebben veel gedurfde verkenningsvluchten gemaakt. Terwijl ze op zoek waren naar een Duitse kruiser vielen ze 3 Flakschepen aan en plaatsten onder zwaar luchtafweervuur vele treffers. Een paar dagen later maakten ze een verkenningsvlucht naar Hagesund en namen foto's van een hoogte van 50 voet. De volgende dag maakten ze een vlucht naar Frederikshavn en vlogen zo laag boven de haven dat ze in het maanlicht konden zien dat het oorlogsschip waar ze naar zochten niet in de haven lag.
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Squadron Leader (Waarnemend Majoor-vlieger)
Eenheid:
No. 9 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
12 november 1943
Distinguished Flying Cross (DFC)
Samenvatting:
Aanbeveling:
Sqn Ldr Bunker heeft talloze vluchten gemaakt waarvan vele uren operationeel. Als gezagvoerder heeft hij een zeer hoge gaad van moed en hardnekkigheid getoond, samen met zijn vastberadenheid de vijand waar mogelijk aan te vallen. Als Flight Commander heeft hij uitmuntende kwalititen van leiderschap en plichtsbesef getoond. Sinds de toekenning van het DFC heeft hij veel geslaagde foto's gemaakt van doelgebieden.
Bijzonderheden:
Tweede DFC als gesp ontvangen
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Squadron Leader (Majoor-Vlieger)
Eenheid:
No. 620 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
21 november 1944
Uitgereikt voor:
Operatie Market Garden
Distinguished Service Order (DSO)
Samenvatting:
Aanbeveling:
Sqn Ldr Bunker heeft een lange en opmerkelijke staat van dienst. Hij is een uitstekend Flight Commander en met zijn gevoel voor verantwoordelijkheid en discipline heeft hij het niveau van efficiŽncy binnen zijn squadron verhoogd.
In september 1944 was hij de 2de in een formatie die voorraden moest afwerpen voor onze troepen in Nederland toen zijn toestel door luchtafweer beschadigd werd en een motor verloor. Het voorste toestel werd gedwongen te landen en ondanks de schade aan zijn eigen toestel nam Sqn Ldr bunker de leidende positie over en maakte de missie met succes af.
Gedurende zijn hele operationele loopbaan heeft hij opmerkelijke moed en vastberadenheid getoond bij het doen van zijn aanvallen.

Bronnen