TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Sobel, Herbert M.

Geboortedatum:
26 januari 1912 (Chicago/Illinois, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
30 september 1987 (Waukegan/Illinois, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Geportretteerd in de tv-serie "Band of Brothers".

Herbert Sobel (26 januari 1912 in Chicago – 30 september 1987 in dezelfde stad) is een Amerikaans officier, parachutist van de 101st Airborn Devision. Hij is de eerste commandant van het gevierde Easy Company. Hij stond bekend om zijn harde trainingsmethodes. Onder de soldaten van Easy Company was er onvrede over zijn leiding en hem als persoon. Hij hield zich met rentmeesterschapstaken bezig. De Tweede Wereldoorlog kwam hij zonder te vechten door en vervolgens had hij dienst in de Koreaanse Oorlog. Hij stond bekend om zijn heftige problemen in zijn privé leven. Hij is alleen gestorven in 1987.

Tweede Wereldoorlog
Hij gaf zich vrijwillig op bij de nieuwe parachute troepen. Sobel werd gepromoveerd tot eerste-luitenant en was gestationeerd op Camp Toccoa in Georgia waar hij opnieuw lid werd van het 506de infanterie regiment van de parachutisten (506th PIR). Geplaatst aan het hoofd van het Easy Company regiment werd hij het eerste lid en gaf hij leiding aan de opleiding van de mannen en zag hij toe op de toekomstige uitzending in Europe of de Pacifiek. Sobel gebruikte extreme trainingsmethodes voor de soldaten. Als een excellente organisator en administratief medewerker werd hij gepromoveerd tot kapitein door kolonel Sink die leiding gaf aan de 506th PIR, maar bij zijn ondergeschikten was hij gehaat en stond hij bekend om zijn harde handelen bij lichte vergrijpen. Hij was vooral tegen luitenant Dick Winters, een chef van het peloton van zijn compagnie. In hem zag hij een rivaal die de populariteit van de mannen genoot.

Na de eerste formatie in Toccoa verplaatste het regiment zijn parachutisten formatie naar Fort Benning, vervolgens werden ze gestuurd naar Camp Mackall in Caroline du Nord. Uiteindelijk kregen ze daar een complementaire gevechtstraining. In de loop van deze opleiding begon Herbert Sobel zijn tekortkomingen te tonen. Zijn eenheid werd bijna gedood onder zijn leiding. In 1943 als deel van het 101ste Airborn Division werd de 506th PIR naar Engeland gestuurd voor de operatie Overlord. In zijn trainingsmanoeuvres die volgden op de invasie van Europa beging Sobel talloze blunders tijdens het vechten. Dick Winters probeerde de troepen opnieuw uit te zetten wat door Sobel als een fantasie werd opgevat. Hij liet zich niet door hem intimideren. Winters koos ervoor de sancties uit te stellen om deel te kunnen nemen aan de sancties in Normandië. Sobel zorgde er echter voor dat Winters van het bevel afgehouden werd en wees hem rentmeesterschapstaken toe. Ongelukkig over de positie van Winters en zich zorgen makend over de nabije toekomst onder leiding van Sobel schreven onderofficiers Bill Guarnere en Carwood Lipton een brief aan kolonel Sink waarin zij zeiden dat ze weigerden te vechten onder Sobels leiding. Hoewel de mannen streng toegesproken werden voor muiterij werd Sink zich bewust van de problemen bij Easy Company en besloot hij de kapitein te ontslaan. Winters werd opnieuw aangesteld als sectieleider en Sobel werd vervangen door luitenant Meehan.

Na de uitzet in Normandië werd Herbert Sobel opgedragen de taken van het rentmeesterschap van de 101st Division uit te voeren. Hoewel er niet bekend is wat Herbert Sobel precies gedaan heeft, komt hij nog meerdere keren met Easy Company in aanraking, zoals bijvoorbeeld ook bij operatie Market Garden waar hij Donald Malarkey berispte omdat hij een mening had over het vervoer van een motorfiets op de wagen van een konvooi. Vervolgens nam hij deel aan de belegering van Bastogne en de bezetting van Duitsland. Op dat moment kwam hij Winters weer tegen die meerdere keren gepromoveerd was. Hij weigerde hem te salueren waardoor hij van zijn voormalig ondergeschikte een berisping kreeg.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen