TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Chiwy, Augusta

Geboortedatum:
6 juni 1921 (Belgisch Congo)
Overlijdensdatum:
23 augustus 2015 (BelgiŽ)
Nationaliteit:
Belgische (1830-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Augusta Chiwy, geboren in Belgisch Congo op 6 juni 1921 en gestorven op 23 augustus 2015 is een Belgische zuster die vrijwillig gediend heeft gedurende de belegering in Bastogne in 1944 tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Augusta Chiwy hoopte eerst leraar te worden, maar is uiteindelijk naar Bastogne gegaan om het kerstfeest te vieren. Ze werd daar verwacht door een Duits offensief in december 1944. Dit was dezelfde december waarin op de 16de Duitsland zijn Ardennenoffensief lanceerde. Nadat ze haar oom had geholpen werd ze vrijwillig verpleegster in een geÔmproviseerd ziekenhuis van de 20th Infantry Batallion van de Verenigde Staten die hoorde bij de 10de Pantserdivisie. Dit noodziekenhuis werd geleid door John Prior.

Ondanks de afwezigheid van goede medicatie verzorgde Augusta talloze Amerikaanse soldaten die bij de strijd in de Ardennen betrokken waren evenals verschillende Belgische burgers die vastzaten in de omcirkelde stad.

De hulppost die gelegen was aan de Rue de Neufch‚teau werd op 24 december 1944 geraakt door een bom. Haar beste vriendin en mede-verpleegster, Renťe Lemaire werd net als 30 patiŽnten door deze aanslag gedood. Augusta bevond zich op dit moment in een aangrenzend gebouw die beschermd was door een muur waardoor ze in leven bleef. Zij bleef doorgaan met het verzorgen van de gewonden tot aan het einde van de belegering.

In de tv serie "Band of Brothers" (aflevering 6, Bastogne) werd gerefereerd naar Augusta door de rol van zuster Anna. In 2015 werd een documentaire toegewijd aan Augusta Chiwy: Searching for Augusta: The Forgotten Angel of Bastogne die geproduceerd werd door Martin King. Deze documentaire ontving een Emmy Award voor beste historische documentaire.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
24 juni 2011
Ridder in de Kroonorde

Bronnen

Foto

Nieuws

aug2015

Belgische verpleegster Augusta Chiwy overleden

De Belgische verpleegster Augusta Chiwy is afgelopen zondag op 94-jarige leeftijd overleden. De van oorsprong uit Congo afkomstige vrouw verpleegde honderden Amerikaanse militairen tijdens de Slag om de Ardennen. Haar verhaal speelde een rol in een aflevering van de miniserie Band of Brothers en werd door Martin King beschreven in het boek De vergeten verpleegster. Ze zal aanstaande zaterdag in Bastogne begraven en met een militaire ceremonie geŽerd worden.

Lees meer

Thema's