TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Croker, Edward James O’Brien

Geboortedatum:
21 juni 1910
Overlijdensdatum:
13 mei 1967
Dienstnummer:
44846
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Carriere:
- Imperial Service College 1924.3 -1927.3
- 30-01-1930 2nd Lieutenant Royal Leicester Regiment
- 1931 geplaatst in India
- 7-10-1936 Royal West African Frontier Force
- Nam deel aan Operation Overlord met de Parachute Regiment en bevrijdde Ranville in Normandië op D Day
- Nam deel aan Operation Varsity (Rhine Crossing)
- Raakte nabij Osnabrück op 6.4.1945 gewond door een mitrailleur aan het voorhoofd, linker onderarm en schouder
- Na-oorlogse plaatsingen waren o.a. staf van HQ 23 Inf Bde Group, GSO1, HQ Singapore Base District, Malaya, Colonel (Special Ops) bij SHAPE

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Eenheid:
12th (Yorkshire) Parachute Battalion, 5th Parachute Brigade, 6th Airborne Division, British Army
Toegekend op:
12 december 1944
Aanbeveling:
Op 19 juli 1944 leidde de compagnie van Major Croker een aanval door het bataljon op het dorp Puten-En-Auge. Het dorp werd door ongeveer 100 Duitsers bezet en er bevond zich een groot aantal automatische wapens. Het vuur van mortieren en mitrailleurs was intens. De 2 voorste pelotons liepen volledig vast in het vuur tegen de tijd dat het halve dorp was veroverd en de situatie leek wanhopig. Major Croker voerde toen zelf het 3de peloton aan tegen een van de versterkingen, bestaande uit 3 huizen. Zelf doodde hij 3 Duitsers met zijn geweer en toen een sergeant gewond raakte viel hij onmiddellijk de aanvaller aan en doodde hem met zijn mes. Zo gauw deze versterking viel gaven de Duitsers het op en de rest van het dorp werd snel veroverd. Het was voornamelijk te danken aan de moed, de felheid, de persoonlijke leiding van Major Croker en zijn volledige minachting voor gevaar dat het hele garnizoen gedood of gewond werd. Zijn voorbeeld was een inspiratie voor het hele bataljon.
Military Cross (MC)
Rang:
Lieutenant-Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
Royal Leicestershire Regiment
Toegekend op:
19 oktober 1951
Aanbeveling:
Wegens opmerkelijke diensten als G.S.C.I. Singapore Base District sinds 20 november 1949. Naast zijn normale werk, dat van hoge kwaliteit is geweest, heeft hij zeer opmerkelijke vaardigheden en enthousiasme getoond bij het opzetten en leiden van alle officierstrainingen en overgangsexamens. Zijn meest opmerkelijke eigenschap was echter zijn plichtsbesef tijdens opstanden in Singapoer in december 1951 waar hij kwaliteiten op het hoogste niveau toonde. Met zijn organisatorische vaardigheden en onvermoeibare inspanningen droeg hij in zeer grote mate bij aan de soepele uitvoering en de doelmatigheid van de militaire maatregelen die werden genomen om orde en rust in de volgende dagen te herstellen. Zijn diensten zijn van grote waarde voor het leger geweest en verdienen zeker erkenning.
Officer of the Order of the British Empire (OBE)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

clasp Malaya
General Service Medal 1918-1962

Bronnen

Foto