TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Rolton, Leslie George

Geboortedatum:
1922 (West Ham/Londen, Verenigd Koninkrijk)
Overlijdensdatum:
31 juli 1944
Begraven op:
Oorlogsgraven van het Gemenebest Clichy
Vak: 16. Rij: 11. Graf: 4.
Dienstnummer:
171066
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Leslie Rolton kwam om het leven toen zijn Lancaster, ME 557 door een bom werd geraakt die door een ander vliegtuig dat 6.000 voet boven hem vloog werd gelost waardoor zware schade ontstond aan de romp, de stuurvlakken en stuurkabels. Tereijl de bemanning eruit sprong kwam het vliegtuig in een duik en stortte neer.
Bevorderingen:
2 januari 1944: Pilot Officer on Probation (emergency)
2 juli 1944: Flying Officer (war sub)

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Pilot Officer (2e Luitenant-vlieger)
Eenheid:
No. 61 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
2 juni 1944
Aanbeveling:
Pilot Officer Rolton heeft deelgenomen aan een groot aantal aanvallen op belangrijke en sterk verdedigde doelen in Duitsland. Hij heeft voortdurend uitzonderlijke moed en plichtsbesef getoond en zijn initiatief en vindingrijkheid werden voldoende aangetoond in november 1943 tijdens een vlucht naar Düsseldorf. Op weg naar het doel werd zijn toestel aangevallen en zwaar beschadigd, de navigator werd gedood en de radiotelegrafist dodelijk gewond. De gezagvoerder en de boordwerktuigkundige raakten ook gewond. Niettemin werd het doel met suces gebombardeerd. Later raakte het toestel in een duik. P/O Rolton verliet zijn post en ging naar de cockpit waar hij de navigator dood aantrof en de piloot ineengezakt op zijn stoel. Hij hielp de boordwerktuigkundige het toestel weer onder controle te krijgen en omdat alle kompassen en navigatie apparatuur kapot waren zette hij koers met behulp van de Poolster. Uiteindelijk bereikte het toestel Engeland door de onvermoeibare inspanningen van P/O Rolton met hulp van de gewonde boordwerktuigkundige en maakte een noodlanding op een akker.
Distinguished Flying Cross (DFC)

Bronnen

Foto