TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Churchill, Peter Morland

Geboortedatum:
14 januari 1909 (Amsterdam, Nederland)
Overlijdensdatum:
1 mei 1972 (Le Rouret, Frankrijk)
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
15 november 1945
Aanbeveling:
Deze officier heeft 4 geheime missies voltooid in Frankrijk tussen eind 1941 en het voorjaar van 1943. Hij werd eerst in december 1941 door een duikboot in zuid Frankrijk aan land gezet met als taak contact te maken met de belangrijkste plaatselijke leiders in het niet bezette gebied om hen instructie te geven, hun diverse moeilijkheden op te lossen, de communictie te verbeteren en hulp te regelen voor gearresteerde leden van de organisatie. Dat betekende veel reizen en gevaarlijke contacten maar Churchill voltooide de missie met groot succes en keerde begin februari 1942 in Engeland terug
Zijn tweede missie bestond uit het regelen van de infiltratie vanuit zee door een aantal agenten in het zuiden van Frankrijk. Hoewel dit maar een kort verblijf in Frankrijk vereiste was het niettemin een delicate en gevaarlijke taak. Het was grotendeels aan Churchill's moed en vindingrijkheid te danken dat de operatie met succes werd uitgevoerd.
In april 1942 werd hij per parachute boven Frankrijk afgeworpen als hoofd verbindingsofficier voor een grote verzetsgroep in het zuiden. Hij werkte hier enkele maanden, regelde droppings per parachute en de ontvangst van agenten op de kust van de Middellandse Zee. Zijn operaties waren altijd goed georganiseerd en hij nam grote persoonlijke risico's om het veilig onderbrengen van infiltrerende agenten te garanderen.
In maart 1943 bracht Capt Churchill een kort bezoek aan Engeland voor overleg. Twee maanden na zijn terugkeer in Frankrijk in mei 1943 werd hij gearresteerd. Tegen de tijd had hij de organisatie zodanig opgesplitst dat het werk door anderen kon worden voortgezet. Hij werd in mei 1945 door Geallieerde troepen in Duitsland bevrijd.
Capt. Churchill werkte gedurende een lange periode onvermoeibaar en onzelfzuchtig onder zeer moeilijke omstandigheden; hij toonde opmerkelijke moed, leiderschap en organisatorisch talenten die hem het respect en de waardering opleverden van allen die met hem in contact kwamen. Hij wordt nadrukkelijk voorgedragen voor een Distinguished Service Order.
Maj. Gen. C. McV. Gubbins

Distinguished Service Order (DSO)

Bronnen