TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gundel, Clements

Nationaliteit:
Ierse (1919-heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
No. 2 Company, 1st Battalion Irish Guards, 24th Guards Brigade, 1st Infantry Division, British Army
Toegekend op:
15 juni 1944
Uitgereikt voor:
Operatie Shingle
Aanbeveling:
Deze N.C.O. heeft een peloton van No. 2 Company aangevoerd vanaf het moment dat het Bataljon aan land ging; hij heeft alle acties van het bataljon meegemaakt en heeft zich bij alle gelegenheden onderscheiden door zijn bekwaamheid, goede leiderschap en persoonlijke moed.
Tijdens de nachtelijke aanval op 29 en 30 januari door zijn bataljon; bij het afslaan van vijandelijke aanvallen bij dag en bij nacht, in man tegen man gevechten tegen de vijand, onder zeer zwaar vuur van granaten, mortieren en kleine wapens en bij het uitschakelen van vijandelijke sluipschutters en mitrailleurnesten heeft hij een voorbeeld gesteld van sterke vastberadenheid en stoïcijnse minachting voor alles wat de vijand kon doen dat een inspiratie was voor de mannen onder zijn commando dat ze maar al te graag volgden.
In de nacht van 21 op 22 februari, toen No. 2 company stellingen van Amerikanen overnam, kwam zijn peloton onder zwaar vuur van granaten en mitrailleurs van vijandelijke stellingen in de buurt. Sergeant Gundel hield de situatie volledig in de hand, moedigde dekkingsvuur van de lichte mitrailleurs aan dat de vijandelijke mitrailleurs uitschakelde en leidde zijn peloton naar de vooruitgeschoven posities die hem waren toegewezen. Daar ontdekten ze dat er geen voorbereidingen waren getroffen dus beschermde Sgt Gundel met 2 mitrailleurschutters de rest van het peloton terwijl ze zich ingroeven en dreef met succes de Duitse patrouilles terug die probeerden te infiltreren. Tegen de ochtend lag het peloton in stelling en 4 dagen lang behield het de posities tegen voortdurende vijandelijke inspanningen zowel overdag als 's nachts om ze te verdrijven tot ze werden afgelost. Vanwege het oorspronkelijke kleine aantal manschappen van de compagnie en de dagelijkse verliezen kreeg niemand veel rust en Sgt Gundel helemaal niet maar zijn energie en vastberadenheid waren net zo groot als zijn persoonlijk optreden dapper was. Op 2 opeenvolgende nachten ging hij zelf naar voren om vijandelijke sluipschutters uit te schakelen op 200 meter van zijn compagnie die overdag ontdekt waren en door zijn geslaagde uitschakeling van hen ontmoedigde hij de Duitsers net zo als hij zijn peloton en compagnie aanmoedigde.
Gezien de lange staat van toegewijde dienst in Tunesië en in Italië en zijn bijzonder opvallende dapperheid van 21 tot 25 februari beveel ik hem nadrukkelijk aan voor een onmiddellijke toekennng van de DCM.


Onmiddellijke D.C.M.
Distinguished Conduct Medal (DCM)

Bronnen

Foto