TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Borrel, Andrée Raymonde "Monique"

Geboortedatum:
18 november 1919 (Bécon-les-Bruyères, Frankrijk)
Overlijdensdatum:
6 juli 1944 (KZ Natzweiler-Struthof, Frankrijk)
Vermeld op:
Monument Vermisten van het Gemenebest Brookwood
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Aanbeveling:
Deze officier werd in november 1942 boven Frankrijk afgeworpen als assistent van een organisator in het gebied rond Parijs. Ze bleek een toegewijde en bekwame luitenant en werd benoemd tot onderbevelhebber van de organisatie. Vanwege haar kalme inzicht werd ze altijd gekozen voor het meest delicate en moeilijke werk zoals het recruteren en het regelen van ontmoetingen en ze trad op als plaastvervanger van haar bevelvoerend officier.
Lt Borrel kreeg ook tot taak droppings te organiseren en nam deel aan diverse overvallen, in het bijzonder een operatie tegen het krachtstation in Chevilly in maart 1943. Ze onderscheidde zich door haar koelbloedigheid en efficiëncy en meldde zich altijd vrijwillig voor de moeijkste opdrachten. Haar bevelvoered officier eerde haar grote kwaliteiten en omschreef haar als een perfecte luitenant, een uitmunted organasitor die ieder gevaar deelt.
Lt Borrel werd in juli 1943 door de Gestapo gearresteerd. Wegens haar grote moed en plichtsbesef gedurende 9 maanden van actief ondergronds werk wordt geadviseerd haar te benoemen tot lid in de Order of the British Empire (burger divisie).
Postuum gedegradeerd naar de KCBC
King's/Queen's Commendation for brave conduct

Bronnen