TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Hellenbrand, Mathias Herman Jozef Hubert

Geboortedatum:
25 december 1914 (Kerkrade, Nederland)
Overlijdensdatum:
12 september 1989 (Heerlen, Nederland)
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Mathias Herman Jozef Hubert "Herman" Hellenbrand werd op 25 december 1914 in Kerkrade geboren als zoon van Frans Jozef Hellenbrand en Maria Elisabeth Gijselaers. Herman was mijnwerker en huwde op 9 september 1939 met Petronella Couvée. Het echtaar kreeg zes kinderen. Lange tijd woonde het gezin Hellenbrand aan de Staringstraat 47 op de Molenberg, later verhuisde het gezin naar de ‘Witte Wijk’ op de Molenberg (Heerlen).

Herman en Nel namen tijdens de Tweede Wereldoorlog deel aan het verzet. Hun woning fungeerde als doorgangsadres voor Joodse onderduikers. Op 20 juni 1944 deden leden van de in de Maastricht gevestigde SD (Sicherheitspolizei) onder leiding van Sturmscharführer (SS’er) H.W. Conrad, op aanwijzing van en geholpen door de later landwachter Mathias Raeven, een inval in de woning van Herman en Nel Hellenbrand. Naast enkele onderduikers werden ook Hermen en zijn vrouw gearresteerd.

Via het SD-hoofdkwartier aan de Wilhelminasingel, Concentratiekamp Vught, Sachsenhausen, Oraniënburg-Neuengamme, Braunsweig-Wasserstadt kwam Herman in Ravensbrück terecht waar hij in mei 1945 werd bevrijd door Russische soldaten. Ook zijn vrouw overleefde de oorlog.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
28 september 1982
Verzetsherdenkingskruis (VHK)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
28 juni 1972
Herman kreeg de Yad Vashem samen met zijn vrouw Nel toegekend.
Yad Vashem-decoration

Bronnen

Foto