TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Agansing, Rai

Geboortedatum:
24 april 1920 (Aapswarah Village, Nepal)
Overlijdensdatum:
27 mei 2000 (Katmandu, Nepal)
Nationaliteit:
Nepalees (1768-2008, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Naik
Eenheid:
2/5th Royal Gurkha Rifles, 48th Indian Infantry Brigade, 17th Indian Infantry Division, British Indian Army
Toegekend op:
5 oktober 1944
Aanbeveling:
Op 24 en 25 juni 1944 in Birma had de vijand na felle gevechten en met veel sterkere troepen twee posten ingenomen, bekend als Water Piket en Mortar Bluff. Deze posten waren goed gekozen, ondersteunden elkaar en bedreigden onze verbindingen.
In de morgen van 26 juni kreeg een compagnie van de 5th Royal Ghurka Rifles (Frontier Force) opdracht om deze posities te heroveren. Na een inleidende artilleriebeschieting ging de compagnie in de aanval maar toen die een rug bereikte op ongeveer 80 meter van hun doel werd die vastgenageld door zwaar en intensief vuur van een mitrailleur in Mortar Bluff en een 37 mm kanon in de jungle waardoor er veel slachtoffers vielen.
Naik Agansing Rai was zich ervan bewust dat langer oponthoud onvermijdelijk tot hogere verliezen zou leiden en leidde meteen zijn sectie onder verwoerstend vuur naar voren, direct op de mitrailleur af en bestormde al vurend de positie, zelf doodde hij drie van de vier mans bemanning. Aangemoedigd door deze koelbloedige en dappere actie stormde de sectie over het onder vuur liggende terrein naar voren en joeg het hele garnizoen van Mortar Bluff op de vlucht. De positie lag nu onder intens vuur van het 37 mm kanon in de jungle en vanuit Water Piket. Naik Agansing Rai ging direct op het kanon af, zijn sectie volgde zonder aarzelen hun dappere leider.
Door intensief vuur waren er van de sectie nog slechts drie man over voordat ze de helft van de afstand hadden afgelegd maar ze zetten door naar hun doel. Toen hij heel dichtbij was doodde Naik Agansing Rai drie man van de bemanning en zijn mannen de andere twee. De groep keerde toen naar Mortar Bluff terug waar de rest van het peloton zich klaarde maakte voor de laatste aanval op Water Piket.
Tijdens het oprukken daarna veroorzaakten zwaar mitrailleurvuur en een regen van granaten uit een geÔsoleerde bunker nog meer slachtoffers. Met onverwoestbare moed trok Naik Agansing Rai nogmaals alleen op, gedekt door ziijn Brenschutter en met een handgranaat in de ene hand en zijn Thompson sub-machine gun in de andere. Dwars door het verwoestende vuur bereikte hij de vijandelijke stelling en met zijn handgranaat en salvoos uit zijn Thompson doodde hij alle vier inzittenden van de bunker. De vijand, gedemoraliseerd door het koelbloedige vertoon van moed door deze N.C.O. en zijn totale minachting voor gevaar vluchtte voor de aanval op Water Piket en deze positie werd ook veroverd.
Met zijn vertoon van magnifiek initiatief, zijn opmerkelijke moed en dappere leiding inspireerde hij de rest van de compagnie zodanig dat ondanks de zware verliezen, het resultaat van deze belangrijke actie al van tevoren vast stond.

Bijzonderheden:
Agansing Rai ontving zijn Victoria Cross uit handen de Viceroy off India, Veldmaarschalk Lord Wavell op 23 januari 1945 in Peshawar, India.
Later beborderd tot Honorary Lieutenant
Agansing Rai werd gecremeerd Dharan op 31 mei 2000.
Victoria Cross (VC)
Raksha Medal 1965
Indian Independence Medal

Gesp "Jammu Kashmir"
Sainya Seva Medal
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Gesp "Congo"
Videsh Seva Medal

Congo ribbon
United Nations Medal
India Service Medal
Queen Elizabeth II's Coronation Medal 1953
Queen Elizabeth II Silver Jubilee Medal
9 Years Long Service Medal
20 Years Long Service Medal

Bronnen

Foto

Thema's