TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Sanders, Moise Louis

Geboortedatum:
3 maart 1916 (St. Jans Molenbeek, Nederland)
Overlijdensdatum:
10 mei 1940 (Delft, Nederland)
Begraven op:
Nederlandse Oorlogsgraven Joodse Begraafplaats Persijnhof Wassenaar
Vak: G. Rij: 7. Graf: 23.
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)
Rang/eenheid:
Soldaat in IIIe Bataljon, Regiment Grenadiers

Biografie

Moise Louis Sanders wordt op 3 maart 1916 geboren in het Joodse gezin van Louis en Marthe Sanders in het Belgische Sint Jans Molenbeek. Zijn moeder overlijdt in 1927 waarna zijn vader hertrouwt en Moise er nog een half- broertje en zusje bij krijgt.

Vlak voor de tweede wereldoorlog trouwt Moise met de in 1915 in Den Haag geboren Betje Blik.

Tijdens de mobilisatie is soldaat Sanders ingedeeld bij het Regiment grenadiersin het Nederlandse leger. In 1940 is hij gelegerd in Delft als in de ochtend van 10 mei de Duitsers Nederland binnenvallen. Zijn commandant schrijft over Sanders in zijn verslag: "Sanders een Israëliet, was zeer fanatiek. Toen op het dak aan een huis aan de Brasserskade een parachutist was geland, rende hij blindelings het huis binnen en trapte de Duister eraf." Later die dag wil zijn commandant achter een lichte mitrailleur plaatsnemen Sanders duwt hem weg om zelf het vuur op de vijand te kunnen openen. Enkele ogenblikken daarna sneuvelt hij achter het wapen. Hij werd slechts 24 jaar.

Moises kleine broertje Joseph en zusje Anna stierven in februari 1943 in het concentratiekamp Auschwitz op respectievelijk negen- en vierjarige leeftijd. Zijn vrouw Betje overleed op 11 juni 1943 in het vernietigingskamp Sobibor in Polen. Zij werd slechts 27 jaar.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Dienstplichtig Soldaat
Eenheid:
3-III-R.GR., Wapen der Infanterie
Bronzen Kruis (BK)

Bronnen

Foto