TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Kiela, Gerrit

Geboortedatum:
16 januari 1914 (Alblasserdam, Nederland)
Overlijdensdatum:
10 mei 1940 (Rijswijk (ZH), Nederland)
Begraven op:
Nederlandse Oorlogsgraven Schiedam
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Gerrit Kiela heeft zich onderscheiden in de strijd tegen de vijand op 10 mei 1940 toen hij, als onderdeel van de vierde Compagnie van het vierde Depot Bataljon Infanterie, bestaande uit soldaten die slechts drie maanden in training waren geweest, was geselecteerd om te helpen bij de herovering van vliegbasis Ypenburg. De vliegbasis was inmiddels door de vijand ingenomen.

Korporaal Kiela nam onbevreesd dee aan de tegenaanval terwijl zijn sectie onder zwaar vijandelijk vuur moest oprukken over vrijwel geheel onbeschut terrein. Ondanks verliezen aan doden en gewonden bereikten ze de hoofdingang van de vliegbasis.
Toen de sectie geen stand meer kon houden en het bevel kreeg zich terug te trekken, werd Kiela gedood, omdat hij de terugtocht van de sectie met zijn sectiecommandant had gedekt.

Kiela is begraven op het Erehof van de Beukenhof in Schiedam. In 1949 werd aan Kiela postuum het Bronzen Kruis toegekend.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Korporaal
Eenheid:
4e Compagnie, IV Depot Bataljon Infanterie, Wapen der Infanterie
Toegekend op:
14 december 1949
"Heeft zich door moedig optreden tegenover de vijand onderscheiden door op 10 Mei 1940, behorende tot de 4e Compagnie van het IV Depôt Bataljon Infanterie, welke Compagnie, bestaande uit slechts drie maanden geoefende soldaten, was aangewezen om het vliegveld Ypenburg, hetwelk nagenoeg geheel door de vijand was veroverd, te helpen hernemen, op voorbeeldige wijze aan de strijd deel te nemen.

In het bijzonder door bij de aanval op dit vliegveld, waarbij de sectie, waartoe hij behoorde, onder zwaar vijandelijk vuur over nagenoeg geheel open terrein moest aanvallen, niettegenstaande er doden en gewonden vielen, aan de aanval tot zeer dicht nabij de hoofdingang van het vliegveld met durf deel te nemen en de hem gegeven opdrachten met volkomen toewijding uit te voeren.

Voorts door, toen de sectie aldaar niet langer kon standhouden en bevel had onvangen om terug te trekken, met zijn cadet-vaandrig-sectiecommandant de terugtocht van de sectie te dekken, totdat hij sneuvelde."

Postuum toegekend (K.B. nr. 27)
Bronzen Kruis (BK)

Bronnen

Foto