TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Teerink, Carel Gerrit Jan

Geboortedatum:
9 december 1897 (Amersfoort, Nederland)
Overlijdensdatum:
7 maart 1942 (Tjiaterstelling, Lembang)
Begraven op:
Nederlands Ereveld Pandu
Vak: I. Graf: 156.
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Voordat hij werd gepromoveerd tot Majoor in 1940, toen hij militair bevelhebber van Semarang, Java, werd, fungeerde Kapitein Teerink als militair commandant van drie KNIL brigades, elk geleid door een Nederlandse Luitenant en bestaande uit KNIL soldaten, om een klein team van Amerikaanse, Nederlandse en Canadese onderzoekers (botanisten, zoölogen, entemologen enz) te beschermen van de 1938-1939 Nederlands-Indische-Amerikaanse expeditie naar de Sneeuwbergen in wat toen Nederlands Nieuw Guinea was (Irian/West-Papua).
Ondersteund door een Catalina vliegboot, welke landde op bergmeren en rivieren, onderzocht deze expeditie niet alleen de met sneeuw bedekte Wilhelmina Berg, maar ontdekte zij ook per ongeluk de later beroemd geworden Baliem Vallei. De 'brigades" (wat we tegenwoordig pelotons zouden noemen) onder bevel van Kapitein Teerink, waren aangevuld met Dayaks uit Noordoost Borneo (die ervaren waren in het maken van kano's, het bouwen van bruggen en experts waren in het bevaren van wildwater rivieren) en Javaanse arbeiders (als dragers).
Van belang is te erkennen dat Kapitein Teerink de eerste niet inwoner van Paua was die het geïsoleerde gebied binnen trad. Totaal bezocht hij de Baliem Vallei drie keer gedurende 1938.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Majoor-der-Infanterie
Eenheid:
x, Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL)
Toegekend op:
13 september 1947

Postuum toegekend (K.B. nr 20)
Bronzen Kruis (BK)

Bronnen

Foto