TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Peijl, van der, Johannes Cornelis

Geboortedatum:
28 oktober 1903 (Terneuzen, Nederland)
Overlijdensdatum:
14 juni 1942 (Middellandse Zee a/b s.s. Aagtekerk)
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Derde Stuurman
Eenheid:
s.s. Aagtekerk, Nederlandse Koopvaardij
Toegekend op:
1942
Aanbeveling:
In een konvooi was een schip getorpedeerd. de 4de officier van het schip er direct achter zag de periscoop van een duikboot op 10 graden stuurboord op een afstand van ongeveer 130 meter. Het schip draaide al naar stuurboord om het getorpedeerde schip te ontwijken maar de kapitein stuurde direct scherper. Toen de persicoop, die 3 meter boven water uitstak, voor stuurboordboeg lag op nog geen 10 meter afstand, werd die met mitrailleurvuur besproeid. Toen hij naast luik 3 lag, voor de brug, stond de persicoop niet langer rechtop maar stond schuin naar het schip toe. Naast de brug werden de achtersteven en een deel van de romp ongeveer een meter boven water waargenomen waaruit bleek dat de duikboot bijna rechtop in zee dreef. Het schip draaide toen verder en ramde de duikboot met de boeg.
Toen de duikboot vrijkwam van het schip werden er, terwijl ze verdween, vier granaten op haar afgevuurd. Het succes van de actie was te danken aan de snelle actie van de kapitein en de snelheid waarmee zijn bevelen werden uitgevoerd door de Eerste en Derde machinist in de machinekamer en door de Derde officier die het stuurwiel overnam omdat de snelle opeenvolging van orders teveel was was voor de roerganger van dienst. De Eerste officier was zeer doeltreffend in het erop toezien dat alle orders werden uitgevoerd en de schutters waren zeer alert het vuur te openen op het monent dat hun geschut voldoende bereik had.

Postuum toegekend
King's/Queen's Commendation for brave conduct
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Derde Stuurman
Eenheid:
s.s. Aagtekerk, Nederlandse Koopvaardij
Toegekend op:
16 augustus 1948
Bronzen Kruis (BK)

Postuum toegekend (K.B. nr 16)

Bronnen

Foto