TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Janssen, Antoon Elbertus

Geboortedatum:
12 januari 1912 (Well, Nederland)
Overlijdensdatum:
20 augustus 1942 (Ranai, NOI)
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant der Infanterie
Toegekend op:
24 december 1949

Postuum toegekend
Oorlogsherinneringskruis (OHK)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant der Infanterie
Toegekend op:
3 juni 1950
"Heeft zich in verband met vijandelijke actie door moedig en beleidvol optreden onderscheiden en daarmede het belang van het Koninkrijk gediend.
Nadat in januari 1942 de Japanners de plaats Tarempa (Riouw) hadden bezet en haar commandant, een reserve eerste luitenant, besloot de guerillastrijd te voeren, sloot sergeant Janssen zich daarbij aan. Tot een strijd kwam het echter niet, aangezien de vijand na een zeer kortstondig verblijf het eiland weer verliet, waarna overgegaan werd met een gering aantal militairen de rust en orde op Groot- en Zuid Natoens en Midai te handhaven.
Dit geschiedde onder zeer moeilijke omstandigheden, aangezien de bevolking geregeld opgeruid werd door de Japanners op Borneo en de meeste militairen deserteerden, totdat uiteindelijk slechts vier militairen en één gestrafte overbleven. In de vroege morgen van 20 augustus 1942 werd hun bivak beschoten door een aantal deserteurs, die zich in de nabijzijnde bossen hadden verborgen. Sergeant Janssen werd daarbij dodelijk getroffen en overleed nog dezelfde dag."

K.B. nr 18 (postuum toegekend)
Kruis van Verdienste (KV)

Bronnen

Foto