TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Postuma, Richard

Geboortedatum:
20 mei 1927 (Brunssum, Nederland)
Overlijdensdatum:
15 juli 1949 (Sragen, NOI)
Begraven op:
Nederlands Ereveld Candi
Vak: A. Graf: 102.
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog (1945-1949)
Rang:
Res. 2e luitenant der infanterie
Toegekend op:
24 augustus 1950
"Heeft zich door moedig optreden tegenover de vijand onderscheiden in het tijdvak van Februari tot en met Mei 1949 als convooicommandant op het toenmaals uiterst gevaarvolle traject Salatiga - Solo (Midden-Java).
In het bijzonder door op 13 April 1949 bijzondere koelbloedigheid en offervaardigheid te betone door, terwijl de gehele beveiliging tijdens een onverwachte vijandelijke beschieting in dekking moest gaan, waarbij reeds dadelijk één militair van zijn peloton sneuvelde, onder zwaar vijandelijk vuur naar de 3 tonner terug te gaan om de op deze wagen achtergebleven kist met brenmagazijnen op te halen waardoor het mogelijk werd dat de brenschutter weer door kon vuren en de vijand werd verdreven.
Voorts door in de nacht van 14 op 15 Juli 1949, toen hij te Sragen vernam dat de commandant van een ondernemingswacht in de nabijheid was gewond, zich onmiddellijk met drie vrijwilligers daarheen te begeven en, niettegenstaande het zware vijandelijke vuur, te trachten de gewonde te bevrijden, bij welke poging hij zelf gewond raakte, aan welke verwonding hij enige uren laten overleed.
Steeds een voorbeeld voor zijn ondergeschikten te zijn en zich meestal daar te bevinden waar het gevaar het grootst was en zonder zich te bedenken, indien nodig, persoonlijk vijandelijke bommen en mijnen te verwijderen."

K.B. nr 6 (postuum toegekend)
Bronzen Kruis (BK)

Bronnen

Foto