TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Verhoeks-Leenders, Antonia

Geboortedatum:
27 december 1916 (Tiel, Nederland)
Overlijdensdatum:
3 november 1944 (Tiel, Nederland)
Begraven op:
Nederlands Oorlogsgraf Tiel
Vak: F. Graf: 4.
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
17 februari 1951
"Heeft zich in verband met vijandelijke actie door moedig en beleidvol optreden onderscheiden en daarmede het belang van het Koninkrijk gediend door, nadat op 18 September 1944 een Stafkwartier van de Kriegsmarine in haar woning te Tiel werd gevestigd en zij, met haar gezin, nog slechts de bovenverdieping mocht blijven bewonen, verschillende malen, onder het aanvaarden van grote risico’s, terwijl haar echtgenoot de Duitsers bezig hield, uit dit Stafkwartier militaire gegevens en zelfs stafkaarten waarop aantekeningen van militaire aard waren aangebracht weg te nemen, deze naar de commandant O.D. ter plaatse te brengen, opdat deze de aantekeningen kon overnemen en daarna de kaarten weder op hun plaats te leggen.
Tenslotte door mede te weigeren het huis te verlaten toen de vijand haar een woning in de nabijgelegen gemeente Zoelen aanbood, teneinde mede te werken dat deze bron van inlichtingen zou kunnen worden gehouden, totdat zij 3 November 1944 tengevolge van een artilleriebeschieting in haar woning dodelijk werd getroffen.

K.B. nr 9 (postuum toegekend)
Kruis van Verdienste (KV)

Bronnen

Foto