TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Pinder, Harold Senhouse

Geboortedatum:
21 april 1889
Overlijdensdatum:
20 december 1974 (Newbury/Berkshire, Verenigd Koninkrijk)
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Eerste Wereldoorlog (1914-1918)
Toegekend op:
1917
Mentioned in Dispatches
Periode:
Eerste Wereldoorlog (1914-1918)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
King's African Rifles
Toegekend op:
1 januari 1918
Aanbeveling:
Op 5 juli 1917 was No. 2 Company de Advance Guard toen die in de middag een Duitse veldcompagnie op een rotsachtige heuvel een paar kilometer voor Mwembe tegenkwam. Er vond een 3 uur durend fel gevecht plaats voordat de vijand zich terugtrok, het rotsachtige terrein hinderde de snelle inzet van de KAR Askari. Wegens dapperheid bij het aanvallen van een vijandelijke buitenpost waarbij hij twee maal gewond raakte.
Military Cross (MC)
Periode:
Eerste Wereldoorlog (1914-1918)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Eenheid:
King's African Rifles
Toegekend op:
15 oktober 1918
Military Cross (MC)
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperheid in actie. Gedurende de middag bracht hij herhaaldelijk waardevolle rapporten over met betrekking tot de situatie, zette een vuurlinie op en was een grote steun voor de compagniescommandanten. Bij het vallen van de avond hergroepeerde hij persoonlijk de vuurlinie onder voortdurend vuur; hij ging er onder zeer moeilijke omstandigheden tot middernacht mee door. Zijn plichtsbesef was van hoog niveau.

Tweede MC als gesp ontvangen.
Periode:
Eerste Wereldoorlog (1914-1918)
Toegekend op:
1919
Mentioned in Dispatches
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant-Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
Deputy Adjutant and Quartermaster-General, DIeppe Sub-Area, Headquarters, British Expeditionary Force (BEF), British Army
Toegekend op:
31 januari 1941
Aanbeveling:
Gedurende de gevechten aan de Somme en bij Bresle was deze officier Senior Combattant Officier bij Dieppe. Hij toonde initiatief en organisatietalent bij het regelen van de plaatselijke verdediging bij Dieppe. Hoewel de stad bij diverse gelegenheden zwaar werd gebombardeerd toonde hij altijd kalmte en vastberadenheid bij het omgaan met de situatie en stelde een uitmuntend voorbeeld aan het garnizoen.
Deze officier heeft opvallende vaardigheid getoond als D.A.A. & Q.M.G. DIeppe Sub-Area.
Toen de militaire situatie kritiek werd speelde hij een grote rol bij het nemen van defensieve maatregelen en werkte onvermoeibaar dag en nacht door. Zijn werk bij de organisatie van de evacuatie van personeel en voorraden uit de Dieppe Sub Area was boven alle lof verheven. Gedurende de periode van bombardementen op Dieppe en gedurende de spannende perioden toen de dreiging van een aanval altijd aanwezig was, stelde hij een uitmuntend voorbeeld van kalmte en moed.
Ik vind dat het werk van Lt Col Pinder bijzondere erkenning verdient omdat ik alle gelegenheid heb gehad, zijn stabiliteit en vastberadenheid tijdens de Dieppe Sub Area crisis te herkennen. Wat mij betreft, minstens een toekenning van de D.S.O. en ik hoop dat dit wordt gehonoreerd. Gedurende zijn periode als Senior Staff Officer van de Dieppe Sub Area heeft Pinder de grootste loyalitiet tegenover mij getoond en lang voor de crisis had ik al een zeer grote waardering voor zijn werk dat pas echt werd bevestigd toen de situatie penibel werd.
Getekend: Col. G. Wilson.
Officer of the Order of the British Empire (OBE)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Brigadier (Brigade Generaal)
Eenheid:
Algiers Base, Headquarters, First Army, British Army
Toegekend op:
5 augustus 1943
Uitgereikt voor:
Operatie Torch
Commander of the Order of the British Empire (CBE)
Aanbeveling:
Brigadier Pinder landde met de eerste vlucht in Noord-Afrika en werd direct geconfronteerd met de taak de stad Algiers als basis in te richten. Hij heeft deze oneindige taak met zeldzaam succes voltooid, met het talent voor grondige militaire kennis dat hij heeft, aanzienlijk gezond verstand en ook tact en innemendheid waardoor hij in staat is succesvol om te gaan met beide Geallieerden en met zowel hogere hoofdkwartieren als hoge officieren.
Hij laat zich niet opjagen door de vele en urgente problemen waarmee hij dagelijks te maken heeft en zijn gemoedsrust schenkt vertrouwen aan ieder waarmee hij in contact komt. Hij is zeker de juiste man op de juiste plaats.
Africa General Service Medal
India General Service Medal (1936 IGSM)
King George VI Coronation Medal

Bronnen