TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stevenson, John Champion

    Overlijdensdatum:
    24 november 1998
    Nationaliteit:
    Britse (1801-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
    Eenheid:
    HQ, 1st Battalion Leicestershire Regiment, 147th Infantry Brigade, 49th (West Riding) Infantry Division, British Army
    Toegekend op:
    8 november 1945
    Mentioned in Dispatches
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
    Eenheid:
    HQ, 1st Battalion Leicestershire Regiment, 147th Infantry Brigade, 49th (West Riding) Infantry Division, British Army
    Toegekend op:
    18 juli 1947
    Aanbeveling:
    Gedurende de campagne verrichtte deze officier zijn taken als adjudant met uitzonderlijke kalmte en efficiëncy.
    In actie, toen het Bn HQ onder zwaar granaatvuur lag toonde hij altijd complete kalmte die ***** om hem heen en ***** voor het efficiënt functioneren van het Bn HQ onder moeilijke omstandigheden en hij aarzelde nooit verantwoordelijkheid te nemen wanneer hogere officieren niet beschikbaar waren.
    Voorafgaand aan de 2de slag om Arnhem (Operation Anger, 12 april 1945) was hij verantwoordelijk voor de uitgifte van orders voor een gecombineerde operatie. Het was geheel aan het uitstekende en onvermoeibare werk van Captain Stevenson te danken dat het Bn met zijn gevechts **** in Nijmegen aan boord ging en in de vroege morgen precies op tijd landde om deel te nemen aan de aanval op Arnhem en aan het uiteindelijke neerslaan van het Duitse leger in Nederland.
    Bij 2 gelegenheden, bij Ede en Renswoude tijdens de laatste fase van de strijd in Nederland, toen de inwoners van deze steden door het tij van de oorlog waren ingehaald, hield Captain Stevenson persoonlijk toezicht op de evacuatie van de inwoners uit het strijdgebied naar opvangcentra voor vluchtelingen. Het was alleen maar te danken aan zijn snelle actie en opmerkelijk organisatietalent dat veel van de vrouwen en kinderen uit deze steden vandaag nog in leven zijn.
    Gedurende de hele campagne in Nederland, van Baarle-Nassau naar Nijmegen was het Captain Stevenson die als adjudant werd geconfronteerd met veel problemen van burgers. Problemen van vermiste familieleden, verwoeste huizen en vele andere waar burgers in oorlogsgebied mee te maken krijgen. Hij gaf zijn uiterste aandacht aan al diegenen en er zijn er veel in Nederland die, alhoewel ze hem niet bij naam kennen, zich zijn onvermoeibare inspanningen voor hun welzijn en veiligheid zullen herinneren.

    Met zwaarden
    Ridder in de Orde van Oranje Nassau (ON.5)

    Bronnen

    Foto