TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Mooney, Benjamin

Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
8th Battalion Leicestershire Regiment, 147th Infantry Brigade, 49th (West Riding) Infantry Division, British Army
Toegekend op:
24 januari 1946
Aanbeveling:
Sgt Mooney nam vanaf juli 1944 het commando over een peloton op zich.
Bij Le Havre, toen zijn peloton aanviel om een heuvel te veroveren, werden ze door een nauwkeurig vurende Spandau opgehouden. Sgt Mooney leidde zelf een groep tegen deze Spandau en schakelde hem uit waarbij 2 vijanden werden gedood en een ander lid van het team gevangen werd genomen. Sgt Mooney stelde door zijn grote moed en volledige minachting voor eigen veiligheid bij het aanvallen en uitschakelen van deze Spandau zijn peloton in staat het doel te bereiken.
Bij Merxplas leidde Sgt Mooney zijn peloton weer met grote felheid en leidde zelf een ploeg tegen een Spandaunest en veroverde het. Nadat ze het doel bereikt hadden, gaf hij het peloton opdracht zich in te graven en hoewel ze door diverse Spandaus en een zelfrijdend kanon werden beschoten, liep hij in de stelling van het peloton rond, regelde de verdediging van zijn sector en moedigde zijn mannen aan.
Bij Stone HR bij Wuustwezel weigerde Sgt Mooney zich te laten kisten, hoewel hij door 4 tanks en ongeveer 100 man infanterie werd aangevallen en zijn peloton bijna omsingeld werd en bleef zijn mannen aanvoeren en aanmoedigen om stand te houden en alle aanvallen af te slaan tot de vijand zich uiteindelijk terugtrok.
Bij Brembosch leidde hij zijn peloton over een tankgracht die onder vuur lag en vol water stond, veroverde zijn doel en nam 30 man gevangen.
Bij Roosendaal leidde hij zijn peloton over een tankgracht die onder vuur lag en vol water stond. Toen hij zijn doel had bereikt, ontdekte Sgt Mooney dat een groep vijanden een huis binnen warenn gegaan op ongeveer 200 meter voor zijn doel en zijn mannen onder zwaar vuur nam.
Sgt Mooney voerde een groep aan die het huis aanviel en veroverde en bracht onder zeer zwaar vuur ongeveer 20 gevangenen mee terug.
Gedurende de 4 maanden op het eiland bij Nijmegen liet hij de controle over zijn peloton nooit los. In die tijd deed hij diverse patrouilles. Hij bereikte altijd meer dan hem was bevolen en vergaarde altijd infomatie die waardevol was voor toekomstige aanvallen.
Onder zijn commando heeft Sgt Mooney's peloton even veel gedaan als elk ander peloton in het Bn. Dat was vrijwel geheel te danken aan de inspirerende leiding van Sgt Mooney, zijn eeuwige opgewektheid, zijn grote gevoel voor humor en bovenal zijn prachtige voorbeeld van moed en volledige minachting voor eigen veiligheid.
Wegens zijn prachtig en dappere optreden gedurende de hele campagne beveel ik hem aan voor toekenning van de D.C.M.
3 juni 1945.
Distinguished Conduct Medal (DCM)

Bronnen

Foto