TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Brown, Gordon Percy

Geboortedatum:
16 september 1913 (Luton/Bedfordshire, Verenigd Koninkrijk)
Overlijdensdatum:
6 januari 1995
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Eenheid:
Carrier Platoon, 8th Battalion Leicestershire Regiment, 147th Infantry Brigade, 49th (West Riding) Infantry Division, British Army
Toegekend op:
24 januari 1946
Aanbeveling:
Major Brown kwam op 2 juli 1944 in Frankrijk aan als 2 i/o carrierpeloton. Eind juli nam hij het bevel over het peloton over en tijdens de tocht door Frankrijk bewees hij zich als uiterst waardevol door de goede, dapper en onvermoeibare manier waarop hij het peloton leidde, vaak op niet minder dan 30 kilometer voor onze troepen uit.
In de herfst bij ***voerde hij het bevel over een carrierpeloton toen dit in een hinderlaag reed; een carrier reed op een mijn, sloeg over de kop waardoor de bemanning eronder vast zat.
Onder zeer zwaar vuur slaagde Major Brown erin een van de bemanningsleden er onderuit te trekken en hem in veiligheid te brengen. Hij kreeg er toen de overblijvende carriers uit en nadt hij ze had gehergroepeerd viel hij de hinderlaag aan zodat de vijand zich terugtrok.
Op 19 januari om ongeveer 09:30 werd een sectie Wasp carriers naar C Company gestuurd, die bij Zetten zwaar werd aangevallen, om ingezet te worden tegen de vijand die in de stelling was doorgedrongen en een huis bezet hield bij het Coy HQ.
De wegen waren slecht en het bleek onmogelijk de carriers voldoende dichtbij te brengen om van enig nut te zijn.
Major Brown was met de carriers meegekomen en daarom stelde hij aan de compagniescommandant voor dat de bemanningen zouden uitstappen om te vechten. Hem werd gevraagd met zijn mannen het al genoemde huis te ontruimen. Tegen die tijd was de vijand al in andere huizen doorgedrongen en er kwam vuur van kleine wapens en Bazooka's van alle kanten. Men kon zich alleen met grote risicos buiten het HQ wagen. Nadat Major Brown zijn PIATs op diverse plaatsen had opgesteld om hem dekkingsvuur te geven, slaagde hij er met de rest van zijn mannen in de huizen te ontruimen. Onder vuur van vijandelijke Bazookas en Spandaus ging hij naar zijn PIATs terug om hun munitie aan te vullen, hervatte zijn aanval en ontruimde een 2de huis waarbij hij zelf regelmatig de PIAT en de Bren afvuurde. Zijn voorraad PIAT bommen was nu op maar er waren tanks verschenen. Met volledige minachting voor eigen veiligheid ging hij naar de tanks toe en leidde hun vuur. Door zijn enorme ijver hield Major Brown niet alleen de vijand tegen die dreigde het Coy HQ te overrompelen maar slaagde er ook in hem terug te dringen. Hij toonde voortdurend een grote vechtlust samen met grote energie en ondernemingsgeest.
In februari nam hij het commando over D Coy over. In zowel Arnhem als Renswoude leidde hij de compagnie met grote felheid en initiatief.
Gedurende de hele campagne is Major Brown een uitmuntend leider geweest van zowel het carrierpeloton als D Coy.
13 juni 1945.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto