TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Losco, Andrew Anthony Vincent

Overlijdensdatum:
5 april 1945
Begraven op:
Monument Vermisten van het Gemenebest Athene
Dienstnummer:
183578
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
Eenheid:
Inter-Service Liaison Department
Toegekend op:
16 november 1944
Aanbeveling:
Captain Losco werd in de nacht van 11 december 1943 met een Italiaanse agent bij Porto Civitanova aan land gezet, zijn taak bestond uit het afvoeren per boot in de nacht van 14, 16 of 17 december van Geallieerde ex-krijgsgevangenen waarvan bekend was dat die zich nog in de Chienti vallei bevonden.
Er werden ongeveer 50 gevangenen verzameld en op de juiste tijd naar het strand gebracht maar de boot kwam niet en op de 17de, toen Captain Losco en een ontsnapte gevangene naar het strand liepen, liepen ze in de armen van een Italiaanse patrouille die hen gevangen nam en overbracht naar de gevangenis in Macerata.
Captain Losco overtuigde de Duitse autoriteiten ervan dat hij uit het PoW kamp in Modena was ontsnapt maar werd door een krijgsraad berecht en tot 15 jaar cel veroordeeld wegens wapenbezit.
De gevangenis werd bewaakt door 5 Italiaanse bewakers, een Duitse onderofficier en 12 man die de buitenmuren bewaakten maar tegen eind maart maakten Captain Losco en andere Geallieerde gevangenen een plan om te ontsnappen en ze kregen hun kans na het bombardement op Macerata op 3 april 1944.
Captain Losco instrueerde alle gevangenen om tijdens luchtaanvallen te doen alsof ze erg waren geschrokken en om zoveel mogelijk lawaai te maken met als gevolg dat ze naar de schuilbunker op het terrein zouden worden gestuurd. Op de avond van 29 april, toen ze werden teruggebracht naar hun cellen, merkten ze dat de Duitse onderoifficier er niet was en dus vielen ze de bewakers aan, sloegen ze bewusteloos en sloten ze op in de cellen, ze knipten de telefoonlijnen door, bevrijdden de 5 Italiaanse politieke gevangenen en vluchtten uit de bunker de stad Macerata in.
In de buitenwijk van de stad splitste de groep zich en Captain Losco ging met een Zuid-Afrikaanse korporaal en 2 Italianen op weg naar de kust. 2 dagen later werden ze beschoten door een Italiaanse patrouille en de groep moest zich verspreiden maar Captain Losco slaagde erin contact te maken met Major McKee van I.S. 9 en nadat hij een gids met geld naar de Zuid-Afrikaanse korporaal had gestuurd werd hij op 8 mei 1944 veilig per boot geëvacueerd.
Voorafgaand aan zijn werk in Italië verbleef Captain Losco 4 maanden op Corsica tijdens de vijandelijke bezetting van het eiland, waar hij een ontsnappingscentrum opzette, agenten rekruteerde en boten regelde voor de mogelijke evacuatie van ontsnapte Geallieerde gevangenen van de noordkust van Italië.
Gedurende deze operaties en tijdens zijn uiteindelijke ontsnapping uit Macerata heeft Captain Losco een moedige geest, leiderschap en plichtsbesef onder groot gevaar getoond en ik beveel hem nadrukkelijk aan voor toekenning van het Military Cross.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto