TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Brasz, Cornelis "Cor"

Geboortedatum:
25 april 1899 (Enschede, Nederland)
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Cornelis Brasz was belangrijk figuur in de Smit-Van der Heijdenlinie, hij woonde toen aan de Haaksbergerstraat 37, Enschede, naast het hoofdbureau van de politie. Na de bevrijding woonde hij aan de Emmastraat 111, Enschede. Hij werd geboren in Enschede op 25.4.1899, huwde, en had twee kinderen in de leeftijd van 7 en 19 in 1945. Gesina Willemina Brasz-Brasz.

Volgens zijn dossier samengesteld door het hoofdkwartier, het geallieerde Europese operatietheater, militaire inlichtingendienst, gaf hij voedsel en onderdak aan ongeveer 15 ontwijkende geallieerde vliegeniers. Hij droeg enkele vliegeniers over aan zijn zwager, Bertram Brasz, uit Tilburg, een goede vriend van Karst Smit. Daarnaast lijkt het erop dat hij Karst Smit in contact heeft gebracht met Hendrik Jannink en zijn vrouw Joanna Jannink Bruyns, die ook Karst assisteerde bij het transport van vliegeniers. Jannink werd op 5 september 1944 te Vught neergeschoten, maar mevrouw Jannink overleefde de oorlog. Cornelis Brasz staat vermeld op de Britse index van Helpers. Hij staat ook op de lijst van leden van de Smit-Van der Heijden-linie.

Voor zijn hulp aan geallieerde piloten ontving hij een Brits certificaat (graad 5). In totaal ontving hij na de oorlog drie 'certificates of commendation' van de geallieerde autoriteiten, één uit de VS, ondertekend door Eisenhower, één uit Frankrijk, getekend de Gaulle en die uit Engeland, getekend door Air Marshall Tedder.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Foto