TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Todd, Norman Kelsoe

Geboortedatum:
12 november 1910 (Quetta, Pakistan)
Overlijdensdatum:
2006 (Verenigd Koninkrijk)
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Norman Todd ging in 1924 naar het Dartmouth Naval College en diende op het slagschip Iron Duke, slagkruiser Tiger, mijnenveger Sutton, de sloepen Lupin en Deptford, kruisers Norfolk en Ajax.

Norman stierf in 2006 in het VK. Hij kreeg in 2002 een beroerte in Thailand en keerde terug naar Paddington, Londen, waar hij niet verder kon reizen. Hij was attaché in Karachi en daarna attaché in Lissabon voordat hij in 1959 reisleider werd voor Thomas Cook. Hij reisde veel: Libië in 1963, Nepal in de vroege jaren '70, Abessinië - en toen hij met pensioen ging, bleef hij veel reizen. Hij was in 1998 in Mandalay. Hij was daar om het huis te vinden waar zijn ouders tot 1917 hadden gewoond. Zijn moeder was teruggekeerd naar Groot-Brittannië, maar zijn vader, die naar Oezbekistan en naar Bukhara reisde, had zich bij de Britse ambassadeur moeten voegen die ontsnapte aan de bolsjewieken. Dit is beschreven door Peter Hopkirk. Toen hij attaché was in Karachi, moest hij naar Goa (begin jaren vijftig) om met de gouverneur te onderhandelen over een RAF-radiostation op de Lakshaksweep-eilanden.

Hij nam 8 mm-filmfilm van HMS Norfolk van het zinken van de Bismarck, schonk later aan het Imperial War Museum en gebruikte in een Channel 4-documentaire.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (Luitenant-ter-Zee 2e Klasse)
Eenheid:
H.M.S. Ajax (22), Royal Navy
Toegekend op:
23 februari 1940
Aanbeveling:
"die met uiterste kalmte en nauwkeurigheid navigeerde tijdens de actie."

Ter erkenning van de dappere en succesvolle actie tegen de Admiral Graf Spee.

Norman ontving de Distinguished Service Cross-onderscheiding voor zijn acties tijdens de Battle of the River Plate. In de Daily Herald van 23 februari 1940 wordt hij vermeld als ontvanger van deze onderscheiding.
Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

Foto