TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Farmer, John Hind

Geboortedatum:
12 januari 1917 (Londen, Verenigd Koninkrijk)
Overlijdensdatum:
29 oktober 2012 (Saint-Julien-en-Genevois/Haute-Savoive, Frankrijk)
Dienstnummer:
73324
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
21 juni 1945
Aanbeveling:
Major Farmer werd begin 1944 per parachute gedropt om de activiteiten te leiden van een verzetsgroep bestaand uit ongeveer 20.000 man in 4 departementen ten noordwesten van het Massif Central. De dag na zijn aankomst werd de persoon, die hem bij de verzetsgroep zou introduceren, gearresteerd en was hij op zichzelf aangewezen.
Niettemin vond hij de leiders en hij organiseerde meteen droppings voor de groepen bij Chardesarnes bestaande uit 4.000 man. Tegen half juni was deze groep zo sterk geworden dat de vijand besloot hem te vernietigen. Er werd een aanval ingezet met zo’n 10.000 man met ondersteuning van artillerie en vliegtuigen en gezien de zwaarte van de aanval gaf Major Farmer opdracht tot verspreiden waarbij hij zijn radiotelegrafist verloor.
Niet ontmoedigd door deze tegenslagen begon Major Farmer onmiddellijk zijn troepen te hergroeperen. Hij legde honderden kilometers per fiets en te voet af tot hij een radiotelegrafist vond die naar Londen kom seinen. In die periode ontsnapte Major Farmer enkele malen maar net aan arrestatie. Op een bepaald moment moest hij zich een weg uit een omsingeling door de militie vechten waarbij beide kampen verliezen leden. Dankzij zijn inspanningen werden er een radiotelegrafist en meer voorraden gedropt. Hij gebruikte die om de groep in Cerilly te bewapenen en te trainen.
Major Farmer leidde zijn eigen groep in een aanval op de vijand bij Mont Lucon. Ondanks herhaalde felle aanvallen en beschietingen door sluipschutters kon hij de vijand niet verslaan tot er verse troepen arriveerden maar de terugtrekking van deze vijanden betekenden de uiteindelijke bevrijding van zijn gebied.
Gedurende zijn missie werkte Major Farmer met niet aflatende energie en toonde groot initiatief en het vermogen tot wederopbouw na vele tegenslagen. Zijn optreden, in het bijzonder onder vijandelijk vuur, leverde hem het respect en de bewondering op van degenen onder zijn commando. Wegens zijn dapperheidf bij het leiden van zijn mannen en zijn initiatief bij de voorbereiding en leiding van activiteiten tegen de vijand wordt aanbevolen hem het Military Cross te verlenen.
Military Cross (MC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
12 juli 1996
Chevalier de l' Ordre National de la Legion d'Honneur

Bronnen

Foto