TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Pollack, Robert Martin Emil

Geboortedatum:
22 februari 1922 (Altenhagen/Schaumburg-Lippe)
Overlijdensdatum:
30 december 1944
Begraven op:
Duitse Oorlogsbegraafplaats Lommel
Vak: 18. Graf: 457.
Dienstnummer:
N.45592/42K
Nationaliteit:
Duitse (1933-1945, Derde Rijk)

Biografie

Robert Pollack werd weliswaar in Duitsland geboren, zijn kindertijd bracht hij grotendeels door in Australië. De vader die al voor de eerste wereldoorlog in Australië had geleefd keerde na de oorlog korte tijd naar Duitsland terug. Hij leerde zijn toekomstige vrouw kennen en Robert, hun enigst kind, werd geboren. 1928 vertrok het gezin naar Australië. De vader werkte daar als schilder, hij zou zelfs aan de Opera in Sydney hebben gewerkt, als toneelschilder. Martin Pollack en zijn vrouw kregen 1936 de Australische Nationaliteit, ook Robert Pollack werd Australische staatsburger. Omdat Frieda Pollack heimwee kreeg vertrok ze samen met haar zoon in 1939 naar Duitsland. Gepland was een korte vakantie. Door het losbarsten van de oorlog duurde het verblijf langer dan gepland, ze kon eenvoudig niet terug.

Over de schooltijd van Robert Pollack is niets bekend. Bij de terugkeer naar Duitsland moest Frieda Pollack bij de Volksdeutsche Mittelstelle, deze instantie bemoeide zich met Duitsers die van buiten Duitsland terug keerden, een vragenlijst invullen. Bij die vragenlijst zit ook een handgeschreven levensloop. En die documenten zijn bewaard gebleven bij het Bundesarchiv in Berlijn. Uit de levensloop blijkt dat Robert Pollack in augustus 1942 vrijwillig naar de Kriegsmarine ging. Omdat hij met 20 jaar nog niet meerderjarig (destijds pas met 21 jaar) was moest zijn moeder toestemming geven. Later toen Frieda Pollack, zonder zoon, thuis kwam heeft haar man haar daarvoor de nodige verwijten gemaakt. Van Roberts militaire loopbaan is niet veel bekend. De enigste eenheid buiten de 150. Panzerbrigade is de Marineflakabteilung 266. Uit onderzoek is gebleken dat Robert Pollack 1943 in een hospitaal in Emden verbleef, hij had een liesbreuk opgelopen. Waarvandaan Robert Pollack kwam en waarheen hij vertrok staat niet genoteerd. Binnen de familie is in de 1970er jaren alles wat met Robert Pollack te maken had, op één foto na, vernietigt. Mondeling werd slechts overlevert dat in de laatste brief aan zijn moeder stond dat hij er ernstig rekening mee hield niet terug te komen. We weten dus ook niet hoe hij bij de operatie Greif terecht kwam. Wellicht was zijn taalvaardigheid gewild. Robert Pollack maakte deel uit van de groep die in/bij Géromont werd gepakt. Ook op zijn death certificate staat het 13. Pararegiment als laatste eenheid. De gebeurtenissen in de Ardennen staan uitvoerig bij Luitenant Arno Krause beschreven.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Foto

Thema's