TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Beirnes, Jack Rife

Geboortedatum:
24 november 1914 (Birtle/Manitoba, Canada)
Overlijdensdatum:
1 juni 1945
Begraven op:
Oorlogsgraven van het Gemenebest Aabenraa
Vak: Allied. Rij: 6. Graf: 14.
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Squadron Leader (Waarnemend Majoor-Vlieger)
Eenheid:
No. 438 (Wildcat) Squadron, Royal Canadian Air Force
Toegekend op:
24 oktober 1944
Aanbeveling:
In juli 1944 leidde Squadron Leader Beirnes een formatie vliegtuigen in een aanval op een vitale spoorbrug over de Orne net ten zuiden van Caen. Ondanks hevig afweervuur en een laag wolkendek werd de aanval uitgevoerd en de brug verwoest. Op deze goed uitgevoerde operatie toond Sq/Ldr Beirnes een hoge graad van vaardigheid, moed en leiderschap. In augustus 1944 bewees deze officier nogmaals zijn waarde bij het aanvoeren van een formatie in aanvallen op vijandelijke mortierstellingen bij het Bos van Grimbosq.
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Squadron Leader (Majoor-Vlieger)
Eenheid:
No. 438 (Wildcat) Squadron, Royal Canadian Air Force
Toegekend op:
14 september 1945
Distinguished Flying Cross (DFC)
Aanbeveling opgesteld op 26 augustus 1945 toen hij 136 operationele vluchten (144 uur) had gemaakt:
Deze officier heeft bijna 3 jaar bij zijn squadron gediend in Alaska en Canada voordat hij werd toegevoegd aan 83 Group. Hij was sectiecommandant toen het squadron, uitgerust met Typhoon jachtbommenwerpers, in maart 1944 operationeel werd. Hij nam voorafgaand aan D-Day aan veel operaties deel waaronder aanvallen op radarstations en eenmaal toonde hij ongewoon enthousiasme en vastberadenheid. Op 11 juli leidde deze officier een formatie van 5 toestellen tegen een vitale spoorbrug over de Orne net ten zuiden van Caen. Er was hevige tegenstand van zware en lichte luchtafweer en het wolkendek lag op 5.000 voet. Niettemin leidde hij een briljante aanval waardoor de sectie 4 treffers kon plaatsen met bommen van 450 kilo en de brug vernielde. De bommen van Sq/Ldr Beirnes waren de eerste die de brug troffen en zijn vastberadenheid en leiderschap bij deze gelegenheid waren van het hoogste niveau.
Op 7 augustus leidde deze officier nogmaals een formatie tegen mortierstellingen bij het bos van Grimbosq. Hoewel dit een erg klein doel was en dus moeilijk te vinden en de flakverdediging in deze sector het zwaarst was, werd deze aanval zo effectief uitgevoerd dat een bijzondere dankbetuiging van de landmacht werd ontvangen. Sq/Ldr Beirnes heeft sinds 28 juli 1944 het commando over het squadron gevoerd. Zijn enthousiasme en uitmuntende leiding vormen een blijvende inspiratie voor al zijn piloten.

Tweede DFC als gesp ontvangen

Bronnen

Foto