TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Reich, Hans Walter Otto

Geboortedatum:
12 oktober 1916 (Waltershausen)
Overlijdensdatum:
26 december 1944
Begraven op:
Duitse Oorlogsbegraafplaats Lommel
Vak: 17. Graf: 429.
Dienstnummer:
-246-3./Eib.Pi.Rgt.68
Nationaliteit:
Duitse (1933-1945, Derde Rijk)

Biografie

Hans Reich werd geboren als zoon van de koopman Otto Reich. Hans Reich is een van de drie leden van Greif die er een beetje uitspringen door hun hogere leeftijd. Hans Reich, Horst Görlich en Otto Struller zijn de oudsten van de geëxecuteerde deelnemers aan de operatie Greif. Hans Reich bezocht een Gymnasium. Daarna had Hans Reich zijn zinnen op de scheepvaart gezet. In het archief van de "Deutsche Schulschiff-Verein, Bremen" werd een aanmeldingsformulier van Hans Reich gevonden. Het formulier bevat gegevens over zijn ouders, zijn schoolverleden de daar behaalde eindscores en enkele medische gegevens. Uit de gegevens blijkt dat hij vlijtig was, zijn gedrag zeer goed was. Voor Engels haalde hij een voldoende.

Voor wie het wil weten; Hans Reich was 168,9 cm groot (vereist was minimaal 162 cm) en hij woog 61,7 kg. Uiteindelijk werd Hans Reich op 09.01.1933 toegelaten. Hij begon 05.04.1933 in Hamburg aan zijn basisopleiding, op 25.09.1933 belandde hij op het leer-zeilschip "Schulschiff Deutschland". Divisionsoffizier Friedrich Hagemeyer moet heel tevreden zijn geweest over de prestaties van de scheepsjongen Hans Reich. Reich was de beste van die leergang. Hij had 18,5 punten bereikt. De slechtste prestatie van die leergang was 27,5 punten. Hoe het puntensysteem werkte is niet onderzocht. Op 01.04.1943 werd Hans Reich lichtmatroos. Ook het rapport van 25.08.1934, nu als "junger Leichtmatrose" was uitstekend. Hans Reich was wederom de beste van de groep. Eind september zwaaide Hans Reich af in richting Zeilscheepreederij Laeisz in Hamburg. Bij de nog bestaande Reederij had men nog documentatie over de Hans Reich. Hans Reich heeft van 01.10.1934 tot 03.07.1935 als lichtmatroos op de "Priwall" gevaren. Op zijn kaart staat als extra informatie dat hij zeer vlijtig was.

Hans Reich heeft op eigen wens de scheepvaart vaarwel gezegd. Dit zou op aandringen van zijn latere vrouw zijn gebeurd. Zij vond de zeevaart maar niks. Veel te gevaarlijk! Hans Reich stapt nadien de bakkerswereld in. Hij ging bij een bakker in Kassel in de leer. De vader van Hans Reich en bakker v.d. Emden kenden elkaar heel goed. De twee hadden zich leren kennen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Beide families waren goed bevriend geraakt. De toekomstige vrouw van Hans Reich was de zus van Bakker v.d. Emden. En zo is de cirkel weer rond. Hansi, zo werd Hans Reich binnen de familie genoemd, trouwde op 11.04.1942 met Ilse Schaumburg. Het huwelijk bleef kinderloos.

De documentatie van de militaire loopbaan schijnt in dit geval redelijk op orde te zijn. Hans Reich is vanaf september 1939 bij de 3. Kompanie Eisenbahn Pionier Regiment 68. In april 1940 werd dit regiment omgedoopt in Eisenbahn Pionier Regiment 3. Bij dat regiment bleef Hans Reich tot hij in de Ardennen weer opduikt. De laatste melding bij de Deutsche Dienststelle is van 26.12.1944, Panzerbrigade 150. Vermoedelijk berust die datum op de gegevens van het death certificate. Ook in zijn geval is niets bekend over de redenen die Hans Reich hebben bewogen om als vrijwilliger aan de operatie Greif deel te nemen. Van Hans Reich zijn nog enkele hospitaal bezoeken bekend, die voegen niet veel toe aan wat al bekend was over zijn militaire loopbaan. Wanneer Hans Reich Stabsgefreiter werd is niet bekend.

Hans Reich behoort toe aan het Team van Leutenant Günther Schulz. De andere teamgenoten waren Karlheinz Weisenfeld en Manfred Bronny. Het team werd in de avond van 19.12.1944 nabij Luik gepakt. Wat er zich die avond bij Luik heeft afgespeeld is te lezen in de biografie van Luitenant Günther Schulz, aangezien de informatie uit zijn processtukken komt. Met betrekking tot Hans Reich is alleen relevant dat een familielid van Hans Reich een brief heeft gestuurd naar het gerecht in Dachau. Herbert Reich vraagt of men de brief wil doorsturen naar Otto Skorzeny. In de brief gaat het om het vergaren van informatie over het verblijf van Hans Reich. De brief is te vinden in Skorzenys strafdossier (Skorzeny et all, M1106). Op Luitenant Schulz na werd het team op 26.12.1944 in Henri-Chapelle geëxecuteerd. Ook in dit geval is de exacte locatie niet bekend. Het death certificate van Hans Reich is het enige certificaat met een gedateerde handtekening, 29.juli 1947. De daar vermelde eenheid is de Einheit Stielau, Stab Solar, 150. Panzerbrigade.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Foto

Thema's