TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Sherlock, Wilfrid Holden "Bill"

Geboortedatum:
20 mei 1908 (Malvern/Victoria, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
29 januari 1943 (Wandumi, Papoea-Nieuw-Guinea)
Begraven op:
Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Lae
Vak: H. Rij: D. Graf: 4.
Nationaliteit:
Australische (1901-heden, Federaal Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
"A" Company, 2/6th Australian Infantry Battalion, 17th Australian Brigade, Australian Army
Aanbeveling:
In de morgen van 28 januari bij Wandumi werd Sherlock's verzwakte compagnie, versterkt met 20 man van de 2nd/5th Independent Company, aangevallen door de hoofdmacht van de Japanners die Wau vanuit het oosten naderde langs een niet gebruikte weg die bij de Australische verdedigers niet bekend was.
Ondanks de versterking in de middag bleef Sherlock's groep sterk in de minderheid maar hield stand tot vroeg in de volgende morgen. Toen om 15:00 uur een van zijn pelotons overrompeld was had hij een tegenaanval met de bajonet geleid. Omdat hij op 29 januari kort na 03:00 uur gedwongen was tot de terugtocht leidde hij zijn troepen over een smalle brug over de gezwollen Bululo rivier. Japanse mitrailleurschutters die hem achtervolgden, schoten op hem maar Sherlock draaide zich om naar de vijand en men hoorde hem heftig schreeuwen boven het geluid van de salvo's uit tot hij gedood werd.
De grimmige vastberadenheid en moed van Sherlock en zijn mannen stelden het Australische opperbevel in staat voldoende troepen samen te trekken bij Wau om gedurende de volgende 2 dagen de Japanse aanval af te slaan. Dat dit bereikt werd, was grotendeels te danken aan het leiderschap van Sherlock.

Postuum toegekend
Mentioned in Dispatches

Bronnen

Foto