TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Potts, Arnold William

Geboortedatum:
september 1896 (Peel, Isle of Man)
Overlijdensdatum:
1 januari 1968 (Perth, Western Australia)
Nationaliteit:
Australische (1901-heden, Federaal Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Eerste Wereldoorlog (1914-1918)
Rang:
Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
Eenheid:
4th Light Trench Mortar Battery, 16th Australian Infantry Battalion, 4th Australian Brigade, 1st Australian Division, Australian Army
Toegekend op:
14 november 1916
Aanbeveling:
Deze officier voerde het bevel over No. 4 Light Trench Mortar Battery tijdens operaties van de brigade van 27 augustus tot in de morgen van 31 augustus. Tijdens de aanval op Mouquet Farm en de Duitse versterking punt 54, hield hij persoonlijk toezicht op en leidde het vuur van de batterij onder zwaar artilllerievuur. Toen de aanval op de aangegeven doelen niet slaagde en de Duitsers een tegenaanval lanceerden hield hij stand en hoewel zijn batterij onder uitzonderlijk zwaar artillerievuur lag, deed hij veel om de aanval op onze loopgraven op te breken. De moed en het inzicht, bij deze gelegenheid getoond door deze officier waren belangrijk bij het dekken van het afbreken van een aanval voor een oppermachtige vijand.
Hij wordt nadrukkelijk voorgedragen voor een onderscheiding.
Wegens opvallende dapperheid in actie. Hij voerde zijn Trench Mortar Battery met grote moed en vastberadenheid aan. Later, tijdens een vijandelijke tegenaanval was hij met zijn koelbloedigheid en vaardigheid grotendeels verantwoordelijk voor het terugdringen van de vijand.
Wegens dapperheid tijdens de slag om Mouquet Farm. Hij voerde zijn batterij aan in onbeperkte steun voor het bataljon tijdens zijn opmars, hoewel de batterij zelf bijna voortdurend onder de slechtse omstandigheden werd aangevallen.
Military Cross (MC)
Aanbeveling:
Voor opvallend goed werk als bevelvoerend officier van No. 4 Aust. L.M. Battery gedurende de afgelopen 6 maanden. Deze batterij verrichtte goed werk tijdens de operaties ten noorden en zuiden van Guedecourt van 1 tot 5 februari.

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor)
Eenheid:
2/16th Australian Infantry Battalion, Australian Army
Toegekend op:
30 december 1941
Distinguished Service Order (DSO)
Aanbeveling:
Tijdens de actie bij de Litani op 9 en 10 juni 1941 viel Major Potts bijzonder op door niet alleen persoonlijke moed door met instructies voor de Coy Commands onder vuur van alle wapens van de verdediging naar voren te gaan maar ook door zijn persoonlijke leiding en voorbeeld. Tijdens de actie bij Saida op 15 juni 1941 was zijn persoonlijke voorbeeld en zijn onbevreesd uitvoeren van het generale plan net zo en hij met zijn actie in hoge mate bijdroeg aan het succes van beide operaties. Toen hij op een bepaald moment naar voren ging om contact met de voorste troepen op te nemen, stuitte hij op een tank die hem ook beschoot maar hij slaagde in zijn opdracht. Van eerdere ervaringen bij het A.I.F. is goed gebruik gemaakt en hij heeft de vele aan hem toegewezen taken dapper en volhardend uitgevoerd terwijl hij onder intens vijandelijk vuur lag.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor)
Eenheid:
2/16th Australian Infantry Battalion, Australian Army
Toegekend op:
23 juni 1942
Mentioned in Dispatches
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor)
Toegekend op:
14 februari 1946
"Voor verdiensten in de Zuid-Westelijke Stille Ocean."
Mentioned in Dispatches
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Brigadier (Brigade Generaal)
Toegekend op:
6 maart 1947
"Voor buitengewone diensten in het veld in S.W.P. Area."
Mentioned in Dispatches
Toegekend op:
1 januari 1960
Officer of the Order of the British Empire (OBE)

Bronnen