TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Field, Arthur

Dienstnummer:
66997
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Eenheid:
128th Highland Field Regiment, 51st (Highland) Infantry Division, British Army
Toegekend op:
18 maart 1943
Aanbeveling:
Major Field commandeerde een batterij in de voorste gelederen tijdens de opmars naar Misurata. Hij toonde grote moed en leidde vastberaden en vurig zijn batterij. Tijdens 3 gevechten leidde hij onder zwaar en nauwkeurig vuur persoonlijk het vuur van zijn geschut vanuit een pantserwagen. In het bijzonder op de avond van 17 januari toen de voorste groep tanks onder zwaar vuur kwam en werd opgehouden. Major Field ging helemaal naar voren om goed te kunnen waarnemen en ondanks zwaar granaatvuur slaagde hij erin twee vijandelijke batterijen uit te schakelen en de vijand te dwingen zich in grote haast terug te trekken. Zijn actie was een inspiratie voor allen die het zagen.
Military Cross (MC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Eenheid:
128th Highland Field Regiment, 51st (Highland) Infantry Division, British Army
Toegekend op:
31 augustus 1944
Military Cross (MC)
Aanbeveling:
Op 23 juni 1944 commandeerde Major Field de batterij die FOO’s leverde voor de aanval door de 5 Cameron Highlanders op St. Honorine La Chardonnerette. Hij trad ook op als vertegenwoordiger van de CRA bij het bataljonscommando.
Tijdens het verloop van de actie lag Major Field ongeveer 8 uur onder zwaar en nauwkeurig vuur van granaten en mortieren en een sterke tegenaanval door vijandelijke tanks, zelfrijdend geschut en infanterie. In die periode toonde hij grote moed en bleef met uiterste kalmte zeer waardevolle aanwijzingen en rapporten van de situatie doorgeven. Op een bepaald moment, toen de bataljonscommandant tijdelijk werd uitgeschakeld, nam Major Field het commando over tot een infanterie officier arriveerde om de bataljonscommandant af te lossen.
Als resultaat van zijn initiatief en onverstoorbare vuurleiding voor de ondersteunende artillerie kwam het vuur terecht op op gebieden waar het uitermate effectief bleek bij het uiteen slaan van concentraties vijandelijke troepen en tanks. Het lijdt weinig twijfel dat het met succes afslaan van de vijandelijke tegenaanval grotendeels te danken is aan de deskundige en dappere manier waarop Major Field met deze uitzonderrlijk verantwoordelijke positie omging.

Tweede MC toegekend als gesp.
Rang:
Captain (Kapitein)
Toegekend op:
3 november 1953
Efficiency Medal / Territorial Decoration
Rang:
Lieutenant-Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
Combined Cadet Force
Toegekend op:
12 juni 1958
Officer of the Order of the British Empire (OBE)

War Diary vermeldingen

11 july 1944 WO 171/1820 - 15 Bridging Platoon
Sgt. Lambert posted to 235 Field Park Company R.E. Sgt. Shrubb posted from 235 Field Park Company R.E. to 15 Bridging Platoon.

Bronnen

Foto