TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Batson, Sydney Edward

Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heronspool werd door 1 torpedo van de U-48 geraakt en zonk op 260 mijl ten zuidwesten van Cape Clear. Batson, de kapitein en de bemanning werden door het Amerikaanse passagiersschip President Harding gered en in New York aan land gezet.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
s.s. Heronspool, Sir R. Ropner & Co. Ltd. (Pool Shipping), British Merchant Navy
Toegekend op:
15 december 1939
Aanbeveling:
Tegen zonsondergang nam Heronspool op een afstand van 8 tot 9 kilometer een U-boot waar die een tanker beschoot. De kapitein veranderde onmiddellijk van koers en riep zijn geschutsbemanningen op post. Het was een heldere sterrennacht maar er was geen maan.
Om ongeveer 08:30 seinde de U-boot naar haar en kwam in zicht op ongeveer 400 meter aan bakboord. Heronspool loste 4 schoten en de U-boot ging onder water. Er werd weer van koers veranderd. De vijand kwam rond 11:00 weer boven en ging na 2 schoten weer onder water. Tegen middernacht werd vlakbij aan stuurboord een luide explosie gehoord. De U-boot slingerde hevig en er werden nog 4 schoten gelost.
Om ongeveer 1 uur werd de Heronspool eindelijk ingehaald na een achtervolging van 7 uur en getorpedeerd in de boeg. Onder de laatste drie die het schip verlieten waren de kapitein en de richter die de halve nacht dapper met hun schip hadden gevochten om haar te redden en de vijand tot zinken te brengen. De Heronspool was niet zo snel als de U-boot en de enige kans op ontsnappen was een voltreffer waar in een nachtelijke actie weinig kans op was.
Officer of the Order of the British Empire (OBE)

Bronnen

Foto