TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Lloyd, John Edward

Geboortedatum:
13 april 1894 (Ascot Vale/Victoria, Australie)
Overlijdensdatum:
24 december 1965 (Mayanup/Western Australia, Australie)
Nationaliteit:
Australische (1901-heden, Federaal Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Eerste Wereldoorlog (1914-1918)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
24th Australian Infantry Battalion, 6th Australian Infantry Brigade, Australian Army
Toegekend op:
18 juli 1917
Aanbeveling:
Het Military Cross werd hem toegekend wegens opvallende dapperheid en bekwaamheid bij het aanvoeren van zijn bataljon. Tijdens een aanval op de vijandelijke positie toonde hij een uitstekend inzicht bij het kiezen van zijn frontlinie die hij behield tegen herhaalde tegenaanvallen. Na een vermoeiend gevecht tegen een overmacht trok hij zijn mannen terug met een verlies van 60 % maar nog steeds klaar voor actie wat te danken was aan zijn uitstekende persoonlijke voorbeeld.
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperheid, bekwaamheid en vastberadenheid bij het aanvoeren van zijn bataljon tijdens de aanval op de Hindenburglinie op 3 mei 1917 en de erop volgende consolidatie van het veroverde doel.
Geconfronteerd met een zeer moeilijke situatie op beide flanken, toonde hij een uitsterkend inzicht bij het kiezen van zijn frontlinie die hij behield tegen herhaalde tegenaanvallen tot hij werd afgelost; daarbij bracht hij de vijand zeer zware verliezen toe.
Na een vermoeiend gevecht tegen een overmacht, toen de troepen op zijn flanken er niet in geslaagd waren het gewonnen terrein te behouden, trok hij zijn mannen uit het gevecht terug met verliezen die opliepen tot 60 % maar ze waren nog steeds klaar voor actie.
Military Cross (MC)
Periode:
Eerste Wereldoorlog (1914-1918)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
24th Australian Infantry Battalion, 6th Australian Infantry Brigade, Australian Army
Toegekend op:
6 april 1918
Military Cross (MC)
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperheid bij het leiden van zijn compagnie tijdens het oprukken naar de Broodseinde heuvelrug op 4 oktober. Terwijl hij wachtte op het stoppen van het spervuur vanaf de Red verdedigingslinie voorkwam deze officier veel verwarring door zijn vaardige en snelle hergroepering van eenheden. Door zijn persoonlijke leiding was hij in staat zijn compagnie met succes aan te voeren bij het opruimen van 2 bunkers. Deze officier liep voortdurtend rond met volledige minachting voor eigen veiligheid en door zijn opgewektheid was hij verantwoordelijk voor de gezonde vechtlust tegenover de vijand. Hij verkende zelf terrein voor de voorste posities en ontdekte een vijandelijke versterking die vervolgens werd opgeblazen, tevens werden er 2 gevangenen gemaakt. Hoewel hij tweemaal gewond raakte, bleef deze officier 48 uur lang op post en is toen afgevoerd.

Tweede MC als gesp ontvanen
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
2/28th Australian Infantry Battalion, Australian Army
Toegekend op:
30 december 1941
Distinguished Service Order (DSO)
Aanbeveling:
Wegens onbevreesdheid, bekwaamheid en voortdurend plichtsbesef in Tobroek van 26 maart tot 31 juli 1941.
In deze periode voerde Lt-Col Lloyd het commando over het Australische 2/28 Infanteriebataljon. Begin april, tijdens de terugtrekking van onze troepen naar dit gebied zette hij zijn bataljon knap in waardoor hij onze troepen in staat stelde zich terug te trekken uit de defensieve perimeter die zijn bataljon bezet hield en tijdens het herstel van de verdediging van Tobroek hield hij vijandelijke troepen tegen. Met uitzondering van 9 dagen in reserve in april heeft zijn bataljon in elke sector van het gebied rond Tobroek de frontlijn defensie gevoerd in welke periode de activiteiten van zijn eenheid wat betreft verdediging, overvallen en gevechtspatrouilles van opmerkelijke aard zijn geweest.
Gedurende deze periode is Lt Col Lloyd vrijwel voortdurend, bij dag en bij nacht, bij zijn voorste troepen gebleven en met zijn onbevreesdheid, voortdurende beschikbaarheid en ontegenzeggelijke bekwaamheid ondanks de druk waaronder hij ongetwijfeld stond heeft hij veel gedaan aan het opbouwen en behouden van de efficiëntie en het hoge moreel die binnen zijn bataljon heersen.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel)
Toegekend op:
23 juni 1942
Mentioned in Dispatches
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Brigadier (Brigade Generaal)
Eenheid:
16th Australian Infantry Brigade, Australian Army
Toegekend op:
23 december 1943
Aanbeveling:
Wegens opvallende toewijding en leiderschap bij de Owen Stanley bergketen.
Wegens zeer opvallend plichtsbesef en vastberadenheid terwijl hij het bevel voerde over de Australische 16th Infantry Brigade tijdens operaties in de Owen Stanley keten tot aan het gebied rond Sanananda van oktober tot december 1943. Zijn brigade maakte op 23 oktober 1942 voor het eerst contact met de vijand in goed aangelegde stellingen bij Templeton's Crossing waarna zijn brigade voortdurend in contact bleef met de vijand tot hij op 6 december 1942 werd afgelost, met uitzondering van 3 dagen toen de divisie werd opgehouden bij het oversteken van de Kumusi. In deze periode bracht zijn brigade de Japanners zware verliezen toe bij Templeton's Crossing en Eora Creek en door zijn felle actie bij Oivi bond hij de vijand zo volledig dat de beslissende actie van de Australische 25th Infantry Brigade bij Gorari mogelijk werd.
Tijdens de tocht van Wairopi naar Sanananda bevond Brigadier Lloyd zich voortdurend bij zijn voorste troepen en dreef hen tot grotere spoed aan, ondanks vermoeidheid en Japanse tegenstand.
Commander of the Order of the British Empire (CBE)

Bronnen