TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Schuss, Joseph

Geboortedatum:
17 december 1917
Overlijdensdatum:
29 januari 1995
Nationaliteit:
Duitse (1933-1945, Derde Rijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Obergefreiter (Korporaal)
Eenheid:
MG-Schütze 3./Infanterie-Regiment 520
Toegekend op:
4 september 1942
Aanbeveling:
Op 25.08.1942 om 20:15 lanceerden de Sovjets ten oosten van Leonowo met 2 regimenten en ondersteuning door tanks een aanval op een Duitse defensieve linie na een zwaar inleidend bombardement door artillerie. De verdedigende eenheid, 3./Infanterie-Regiment 520 bestond slechts uit 25 man en de Sovjets hadden weinig moeite om er doorheen te breken. Van daaruit dreigden ze de linie van de hele 296./Infanterie-Division op te rollen die door recente gevechten sterk was uitgerekt. Zonder op reserves te wachten stelde de Duitse regimentscommandant Oberst Hüttner met de beschikbare troepen een ad-hoc Kampfgruppe samen en lanceerde een tegenaanval op beide flanken van de vijandelijke doorbraak.
Obergefreiter Schuss, een mitrailleurschutter kreeg opdracht flankonderstening te leveren aan de groep onder commando van Hüttner. Door steeds van positie te wisselen kon hij effectief vuur geven en voorkomen dat de vijand Hüttner’s groep omsingelde. Dat was ondanks de vijandelijke infanterie en 2 tanks die constant op zijn posities vuurden. Hij bleef desondanks een belangrijke rol spelen in de tegenaanval en maakte uiteindelijk diverse gevangenen. De oude Duitse linie werd heroverd en voor zijn belangrijke rol in het eindresultaat werd Schuss onderscheiden met het Ritterkreuz.
Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes

Bronnen

Foto