Funk, Leonard A. Jr.

  Geboortedatum:
  27 augustus 1916 (Braddock Township/Pennsylvania, Verenigde Staten)
  Overlijdensdatum:
  20 november 1992 (Braddock Hills/Pennsylvania, Verenigde Staten)
  Nationaliteit:
  Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

  Biografie

  Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Rang:
  1st Sergeant
  Eenheid:
  Company C, 1st Battalion, 508th Parachute Infantry Regiment, 82nd Airborne Division "All American", U.S. Army
  Toegekend op:
  22 januari 1945
  Uitgereikt voor:
  Operatie Market Garden
  Samenvatting:
  "Wegens uitzonderlijke heldenmoed tijdens militaire operaties tegen een gewapende vijand op 18 september 1944 in Nederland. Sergeant leidde met grote moed, onverschrokkenheid en op eigen initiatief een drie-mans patrouille tegen een Duitse Flakbatterij van drie 20 mm kanonnen die vuurden op Amerikaanse zweefvliegtuigen die rondcirkelden om te landen. Hij verdreef de vijandelijke bewaking rond de battrerij en leidde een aanval waarbij ongeveer 20 leden van de geschutsbemanning werden gedood en anderen gewond raakten. De luchtafweerkanonnen konden, dankzij de moedige en heldhaftige actie van Sgt. Funk worden uitgeschakeld voordat die gericht vuur op de vliegtuigen konden afgeven. De moedige actie van Sgt. Funk droeg in grote mate bij aan de snelle verovering van het doel door de compagnie en aan het verdrijven van de vijand uit het landingsgebied. Zijn initiatief, zijn uitmuntende dapperheid en sterke persoonlijke leiding tegenover een grote vijandelijke overmacht in aantal en vuurkracht, stelden hem in staat een waardevolle dienst te bewijzen bij het neerslaan van de vijandelijke tegenstand. Zijn optreden is een voorbeeld van de hoogste tradities van de Landmacht van de Verenigde Staten. Hij trad in Pennsylvania in militaire dienst."
  Bijzonderheden:
  Headquarters, XVIII Airborne Corps, General Orders No. 10
  Distinguished Service Cross (DSC)
  Samenvatting:
  Aanbeveling:
  Wegens dapperheid in actie tussen 6 en 17 juni 1944 in NormandiŽ, Frankrijk. First Sergeant Funk, Company C, 1st Battalion, 508th Parachute Infantry Regiment, 82d Airborne Division verzamelde, nadat hij tijdens de landing in NormandiŽ zijn enkel had verzwikt een groep van 18 man en zette een route uit waarover hij dacht dat de groep naar de eigen linies kon terug keren. Met perfecte nauwkeurigheid leidde hij de groep over 35 kilometer terrein vol met vijanden. Tijdens het grootste deel van de tocht fungeerde hij als voorste verkenner omdat hij de veiligheid van zijn mannen niet in gevaar wilde brengen nadat ze al 3 verkenners hadden verloren. De groep reisde ís nachts en na diverse treffens met groepen vijanden leidde 1st Sgt Funk hen door de MLR naar de veiligheid van onze troepen. Met zijn moed en vastberadenheid die hem tot grote eer strekten, was 1st Sgt Funk verantwoordelijk voor de veilige terugkeer van de groep.
  Bijzonderheden:
  Headquarters 82nd Airborne Division, General Orders No. 86 (1945).
  Samenvatting:
  "Hij onderscheidde zich door moedige en onverschrokken acties tegen de vijand. Na 20 kilometer te zijn opgerukt in een vliegende sneeuwstorm, troffen de Amerikaanse troepen voorbereidingen om aan te vallen door heup diepe sneeuwduinen. De bevelvoerder van de compagnie raakte gewond en 1st. Sgt. Funk nam ogenblikkelijk zijn taken over; hij formeerde een gevechtseenheid uit soldaten van het hoofdkwartier voor een aanval onder direct artillerievuur en afmattend vuur vanaf de rechterflank. Onder zijn vaardige en moedige leiding viel deze ongeregelde groep en het 3de peloton 15 huizen aan, zuiverde die en maakte zonder een enkel verlies 30 gevangenen. Compagnie C liep met zijn felle doorstoot Holzheim snel onder de voet, maakte ongeveer 80 gevangenen die onder bewaking van vier man gesteld werden, zoveel als er konden worden gemist terwijl de rest van de uitgedunde eenheid zich bezig hield met het opruimen van geÔsoleerde weerstandsnesten. Een vijandelijke patrouille slaagde er met een list in, de bewakers gevangen te nemen en de gevangenen te bevrijden. Toen ze voorbereidingen begonnen te treffen om Compagnie C in de rug aan te vallen, kwam Sgt. Funk de hoek van het gebouw om en kwam er middenin. Een Duitse officier beval hem zich over te geven en zette een machinepistool op zijn maag. Hoewel hij verre in de minderheid was en een vrijwel zekere dood in de ogen zag, deed 1st Sgt. Funk alsof hij het bevel opvolgde. Hij liet langzaam zijn mitrailleur van zijn schouder glijden en met een bliksemsnelle beweging richtte hij het wapen en doorzeefde de Duitse officier. Hij draaide zich al vurend om naar de andere Duitsers en riep de andere Amerikanen toe de wapens van hun vijanden af te nemen. In het daarop volgende gevecht werden 21 Duitsers gedood, velen raakten gewond en de rest werd gevangen genomen. 1st Sgt. Funk's moedige actie en zijn heldhaftige minachting voor zijn eigen veiligheid waren direct verantwoordelijk voor het opnieuw gevangen nemen van een getalsmatig sterkere vijand die, als ze op vrije voeten waren gelaten, de verspreide eenheden van Compagnie C hadden kunnen verrassen en het hele aanvalsplan in gevaar kunnen brengen."
  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Bijzonderheden:
  Met Palm
  Croix de Guerre 1940
  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Bijzonderheden:
  Met Palm
  Croix de Guerre (1939-1945)

  Bronnen

  Foto