TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Keun, Gerald Philip George "Kane"

Geboortedatum:
10 augustus 1911
Overlijdensdatum:
9 september 1944 (KZ Buchenwald)
Vermeld op:
Brookwood 1939-1945 Memorial (Monument voor de Vermisten)
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Aan het begin van WO2 verbleef Keun in Frankrijk waar hij vrijwillig in dienst kwam van het Franse Leger. Tijdens de terugtocht naar Duinkerken werd hij gevangen genomen door de Duitsers maar slaagde erin begin 1941 te ontsnappen uit het krijgsgevangenkamp bij Cambrai.
Hij raakte vervolgens betrokken bij het Franse Verzet.

Zie de voordracht voor de King's Commendation hieronder voor meer informatie.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
Secret Intelligence Service (SIS), Directorate of Military Intelligence (DMI), Imperial General Staff, War Office, British Government
Toegekend op:
27 augustus 1947
Aanbeveling:
Keun begon eind 1941 te werken voor de Britse inlichtingendienst in Frankrijk. Tegen midden 1942 hadden zijn contacten zo ver zich uitgebreid dat hij naar Parijs verhuisde waar hij zijn eigen organisatie opzette met een rechtstreekse verbinding met Londen.
Gedurende de volgende 12 maanden kwam Keun twee keer terug naar Engeland, een keer per vliegtuig en een keer per boot. Er werden verdere acties door zijn organisatie opgezet in Lyon, Bordeaux, het gebied rond de Loire en in noord Frankrijk. Gedurende zes maanden in deze periode stond hij ook aan het hoofd van een ontvangstcommitee dat een maandelijke koeriersdienst met Londen onderhield.
Twee dagen na zijn tweede aankomst in dit land hoorde hij per telegram dat zijn plaatsvervanger ernstig gewond was geraakt door de Gestapo en gedwongen was onder te duiken. Bang dat de stroom informatie vanuit Engeland verstoord zou worden als gevolg van dit incident en ondanks de grote fysieke uitputting na zijn reis naar Engeland, stond Keun erop, onmiddellijk naar Frankrijk terug te keren. Zijn landing per parachute liep echter verkeerd en zijn rug raakte ernstig beschadigd. Tegen het advies van zijn dokter in, een paar maanden plat op zijn rug te blijven liggen om te voorkomen dat hij voor de rest van zijn leven verlamd zou blijven, verwijderde hij minstens drie keer het gips en ondanks hevige pijn fietste hij 112 kilometer om de aflevering van een koerier veilig te stellen voor een agent die naar Engeland zou vertrekken.
Keun werd op 29 juni door de Gestapo gearresteerd en gedeporteerd naar Duitsland waar hij op 9 september 1944 in Buchenwald werd opgehangen.
Gedurende zijn actieve periode toonde Keun de grootst mogelijke moed en plichtsbesef. Zijn persoonlijk voorbeeld vormde een inspiratie voor al zijn volgers en zijn prestaties in het veld droegen aanzienlijk bij aan de bevrijding van Frankrijk.

Postuum toegekend. Voorgedragen voor het George Cross.
King's/Queen's Commendation for brave conduct

Bronnen