TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bouguennec, Jean "Francis Garel"

Geboortedatum:
25 juli 1912 (Saint-Eloy, Frankrijk)
Overlijdensdatum:
14 september 1944 (KZ Buchenwald)
Vermeld op:
Brookwood 1939-1945 Memorial (Monument voor de Vermisten)
Dienstnummer:
257217
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

Toen hij eenmaal door het SOE was aangeworven kreeg Jean Bouguennec de schuilnbaam Francis Garel. Dit wered vaker gedaan ter bescherming van de familie van de agent in bezet Europa.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
15 november 1945
Aanbeveling:
Deze officier begon begin 1941 met zijn werk voor het verzet in de regio Dordogne. Hij was zeer actief in het aanwerven en vormen van sbotagegroepen, het vinden van geschikte terreinen voor het afwerpen van goederen en alle vormen van voorbereidingen op grootschalige sabotage activiteiten. Hij werd in juli 1941 door de Vichy politie gearresteerd en gevangen gezet in Mauzac. Hij ontsnapte een jaar later en kwam via Spanje naar Engeland.
Op 23 maart 1943 werd Lt Garel boven Frankrijk afgeworpen om een nieuwe verzetsbeweging in Bretagne op te zetten. Hij vormde twee belangrijke groepen, een in Château du Loire en de andere in Sable.
Hij regelde diverse droppingen per parachute. Met de zo verkregen wapens en voorraden pleegde hij een aantal geslaagde aanvallen op spoorwegen in zijn gebied. Bij een door hemzelf geleide aanval werden drie locomotieven volledig vernield.
Hij werd in september 1943 door de Gestapo gearresteerd en gevangen gezet in Fresnes. Later werd hij overgebracht naar Buchenwald. Nadat deze aanbeveling was opgesteld, werd vernomen dat hij na grote ontberingen en wrede martelingen al op 14 september was geëxecuteerd.
Het wordt geadviseerd, Lt Garel te benoemen tot lid in de Order of the British Empire (Military Division), geantidateerd naar 13 september 1944.
Getekend: Colin Gubbins, Major-General. 14.6.45.
Member of the Order of the British Empire (MBE)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Capitaine (Kapitein)
Toegekend op:
9 maart 1956
Médaille de la Résistance Française

Bronnen