TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Steele, William Lindsay

Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Lieutenant-Colonel (Tijdelijk Luitenant-Kolonel)
Eenheid:
2nd Battalion Coldstream Guards, 1st Guards Brigade, 6th Armoured Division, British Army
Toegekend op:
29 november 1945
Mentioned in Dispatches
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Lieutenant-Colonel (Tijdelijk Luitenant-Kolonel)
Eenheid:
2nd Battalion Coldstream Guards, 1st Guards Brigade, 6th Armoured Division, British Army
Toegekend op:
30 mei 1946
Aanbeveling:
Wegens buitengewoon heldendom in actie van 3 tot 24 oktober 1944.
Major Steele was op 3 oktober tijdelijk bevelvoerend officier van het 2nd Bn Coldstream Guards dat het 3/350 ROT afloste op de Battaglia heuvel (kaart referentie 0617, blad 0617 IV, 1:50.000
De aflossing vond plaats in een donkere en natte nacht terwijl er een tegenaanval op de Amerikanen aan de gang was. Major Steele had erop gestaan om eerder op de dag naar de voorste posities te gaan om met succes een verkenning te doen en bij diverse gelegenheden miste hij maar net ontploffende granaten. Ondanks de tegenaanval voerde Major Steele zijn orders voor zijn O Compagnie uit, zette een commandopost op en wachtte op de aankomst van het bataljon. Even later werd hij, toen hij een wachtpost bezocht, van korte afstand door een onbekende aanvaller met een automatisch geweer onder vuur genomen maar die miste gelukkig.
Daardoor niet afgeschrikt ging Major Steele door met het regelen van de terugtocht die tijdens de nacht met succes werd uitgevoerd, ondanks een aantal gewonden door hinderlijk artillerievuur. Gedurende de volgende 20 dagen lagen eenheden van zijn bataljon voortdurend in deze stellingen en Major Steele voerde bijna de hele tijd het commando. Zijn hoofdkwartier, dat binnen het vuurbereik van kleine wapens lag, werd voortdurend beschoten en elke beweging bij daglicht was uiterst gevaarlijk. Dit weerhield Major Steel er niet van steeds elke positie van zijn bataljon te bezoeken om zich er persoonlijk van te overtuigen dat de wapens correct waren opgesteld. Bij dergelijke bezoeken kwam hij soms onder zwaar vuur van kleine wapens. Vaak kreeg hij gedurende 36 uur geen slaap. Toen het bataljon uiteindelijk op 23 en 24 oktober werd afgelost, regelde Major Steel de afvoer van de gewonden uit zijn commandpost die tijdens de aflossing een voltreffer had gekregen en bleef kalm, onder het granaatvuur en tussen het puin de operaties leiden.
Tijdens de hele periode waren de weersomstandigheden op de heuvel bijna onmogelijk voor de troepen omdat ze beperkt waren tot de loopgraven en het waren de niet aflatende opgeruimdheid, uitmuntende initiatieven en de verstandige beslissingen van Major Steele die de operatie tot een succes maakten. Gedurende de hele periode toonde deze officier de meest volledige minachting voor zijn eigen veiligheid, bezorgd als hij was om te garanderen dat deze vitale heuvel uit handen van de vijand bleef. Zijn optreden was een voorbeeld van het beste van de traditie van een officier in de Guards Brigade.
Silver Star Medal (SSM)
Rang:
Lieutenant-Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
2nd Battalion Coldstream Guards
Toegekend op:
7 januari 1949
Aanbeveling:
Ter erkenning van dapper en opmerkelijk optreden in Palestina in de periode van 27 maart tot 26 september 1946.

Officer of the Order of the British Empire (OBE)
General Service Medal 1918-1962

Bronnen

Foto