TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Ponsonby, Ashley Charles, 2nd Baronet of Wootton

Geboortedatum:
21 februari 1921
Overlijdensdatum:
15 juni 2010
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
Eenheid:
2nd Battalion Coldstream Guards, 24th Guards Brigade, 56th (London) Infantry Division, British Army
Toegekend op:
13 december 1945
Aanbeveling:
Wegens opmerkelijke dapperheid en plichtsbesef in genoemde periode.
Captain Ponsonby heeft gedurende deze hele campagne gevochten en heeft voortdurend grote koelbloedigheid getoond en een zeer goed voorbeeld voor allen onder zijn commando. Op 18 april 1945 bij Chiesa del Bando was Captain Ponsonby commandant van een compagnie die een nachtelijke actie moest uitvoeren. Het begin van de aanval werd uitgesteld en tegen de morgen waren de uiteindelijke doelen niet bereikt. Captain Ponsonby leidde zijn mannen met minachting voor eigen veiligheid door een groot vijandelijk mijnenveld en zwaar vuur van kleine wapens en artillerie. Eenmaal in het dorp kwam hij oog in oog te staan met een tank. Die opende onmiddellijk het vuur op zijn compagnie en Captain Ponsonby ging rustig terug om zijn compagnie te hergroeperen hoewel hij voortdurend onder het vuur van de tank lag. De aanval die hij toen inzette had zo’n succes dat de tank het gevecht afbrak.
Zijn voortdurende kalmte, zijn voorbeeld en zijn moed tegenover groot gevaar inspireerden zijn mannen voorwaarts te gaan. Hij dacht geen moment aan zijn eigen veiligheid en moedigde altijd de mannen aan die in het grootste gevaar verkeerden; zelf stond hij altijd vooraan. Zijn optreden dat boven alle lof verheven was, ging uit boven de normale plichtsbetrachting.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto